Slobodno vreme

Direktno.rs

10. 02. 2023. 17:24 0

Svetski dan pice u Srbiji - Glovo istražuje koliko volimo picu

Pica je među najpopularnijim jelima na svetu koji se jedu u svakom kutku naše planete već skoro 3 milenijuma! Na godišnjem nivou, širom sveta pojede se čak 5 milijardi pica. Svetski Dan pice proslavlja se 9. februara i to je idealan trenutak da vidimo kakav odnos Srbija ima prema ovom čuvenom napuljskom zalogaju.


Koliko se pice pojede u Srbiji zahvaljujući Glovo aplikaciji?

U periodu od 1. februara 2022, pa do istog datuma ove godine, isporučeno je ukupno 710,625 pica u 578,376 porudžbina! Takozvani Zlatni minut za picu, desio se 2. decembra 2022. godine, kada je naručeno čak 30 pica u 17:27 časova! Dakle, po jedna pica na svake dve sekunde, tokom Zlatnog minuta. A koja je bila zlatna nedelja? Po Glovo statistici, za picu je to svakako period od 26. decembra do 1. Januara 2023, kada je zabeleženo čak 21,280 naručenih pica. U kategoriji meseca u kojoj je pica izdominirala je ponovo decembar! Naime, samo u tom mesecu Glovo beleži 85,751 isporučenih pica.

Kada najviše naručujemo picu?

Statistike pokazuju da je to oko 20 časova, u 2022., s obzirom da je 11% pica poručeno baš u tom vremenu u prošloj godini. Inače, najpopularniji dan za najpopularniji zalogaj je subota sa 16,4% od ukupno poručenih pica tokom nedelje. A da popularnost picama ne samo da traje, već i raste, dokazuje i činjenica da je u 2022. godini naručeno neverovatnih 184% više pica u odnosu na prethodnu godinu!

Gde žive najveći ljubitelji pice u Srbiji?

Po Glovo istraživanju i statistici, Beograd je ubedljivo na prvom mestu sa čak 55,24% svih narudžbina u toku godine. Za njim se odmah nalazi Novi Sad sa 12,40%, pa Niš sa 10,74%.

Da za ovim gradovima ne zaostaje ni Pančevo po broju ljubitelja pice, govori nam podatak da je baš u ovom gradu zabeležen najveći porast u narudžbinama koje sadrže i picu, i to od 365%. U istom gradu se beleži i najveći porast u isporučenim picama na godišnjem nivou – čak 379%!
Za to vreme, ni Subotica ne gubi vreme. Baš u ovom gradu Glovo beleži najveći rast, od 115%, u broju partnera koji u svojoj ponudi imaju i picu.
Na listi gradova gde se rado jede pica su i Vršac gde se pica nalazila u čak 43% svih porudžbina, dok je u Aranđelovcu ta brojka 19,25%, Pirotu 16,44%, Užicu 15,03% a Valjevu 13,39%.
Glovo pizza partneri

Od svih partnera sa kojima Glovo sarađuje u našoj zemlji, čak 30% u svojoj ponudi ima picu a Srbija je trenutno na sedmom mestu od svih 25 Glovo tržišta po pitanju broja partnera koji isporučuju picu. Na nivou gradova, više od 26% od ukupnog broja aktivnih partnera u Beogradu prodaje picu, 30% u Novom Sadu, a 43% u Kragujevcu. U Užicu je ta cifra najveća – u ovom gradu čak 56% Glovo partnera nudi i popularnu picu!

Sve u svemu, pica se jede u svim krajevima Srbije i to toliko da je u 2022. godini broj partnera koji isporučuju picu porastao za 42%.

Koje pice volimo?

Među najpopularnijim picama je i dalje neprikosnovena kraljica svih pica – Kaprićoza, koja ubedljivo vodi u sva tri grada gde se najviše naručuje pica, i to u Beogradu sa 15,3% svih naručenih pica, u Novom Sadu sa 18% a u Nišu sa 14,3%! Za ovom vrstom pice se odmah nalaze jednostavna Margarita i ljutkasta Peperoni pica. Pica je uvek sjajno rešenje za okupljanja i žurke. To najbolje zna jedan Beograđanin koji je u prethodnoj godini naručio čak 25 pica odjednom! Jednom Piroćancu je izgleda svejedno da li je kuća puna ili jede sam, te je kontinuirano naručivao pice u tolikom broju da je na kraju godine ta brojka dostigla čak 411 pica! Upravo on je zauzeo šesto mesto po broju naručenih pica i to na svih 25 Glovo tržišta!
Štaviše, danas na Međunarodni dan pice, Glovo svojim kupcima nudi popuste do 40% kod odabranih pica partnera, koji se nalaze u posebnoj kategoriji u aplikaciji.

Jer, kad je pica - onda Glovo!
Glovo

Ovaj pionir među aplikacijama za dostavu nudi više kategorija i povezuje kupce sa kuririma i kompanijama poput lokalnih restorana, prodavnica i supermarketa, apoteka i uličnih maloprodajnih radnji. Glovo vizija je da omogući baš svakome lak pristup baš svemu u gradu. Glovo misija je da se na taj način pobrine da korisnici uživaju u svemu onome što žele, kada i gde god to požele. Glovo je stigao iz Barselone gde je nastao 2015. godine, a danas posluje na 25 tržišta Evrope, centralne Azije i Afrike.

Za više informacija o Glovu posetite sajt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati