Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 02. 2023. 05:57 0

Pre braka obavezno sebi postavite ova pitanja

Osoba koju odaberete za životnog partnera uticaće na svaki aspekt vašeg života: na vaše mentalno zdravlje, na finansije, na način na koji ćete podizati decu i još mnogo toga o čemu ćete odluke deliti sa svojim partnerom.

Zbog svega toga ne treba ni govoriti koliko je bitan dobar i 'pametan' izbor nekog s kim se slažete, ko vas poštuje i s kim delite neke od bitnih životnih vrednosti, pa stručnjaci savetuju da, pre nego što se odlučite na tako važan korak kao što je brak, obavezno sebi postavite ova četiri pitanja:

1. Želite li brak jer ne želite da završite sami?

Savetnica za mentalno zdravlje Erin Parisi i bračna i porodična terapeutkinja Heidi McBain kažu da ne treba da dopustite da strah stane na put uživanju u svakom životnom dobu; kao ni tome da cenite sebe kao individuu.

- Strah da ćemo završiti sami ukorenjen je u tome koliko cenimo sebe, a naša vrednost nije određena time s kim smo - kažu stručnjakinja.

2. Osećate li obavezu da se udate ili oženite?

- Jednom kada par objavi veridbu, vesti se šire, planira se venčanje i može se činiti kao da je sve zaključeno - kaže Parisi.

- Lako će vas u početku preplaviti uzbuđenje i blokirati vam sve negativne i mučne misli, a pomisao da ćete slomiti srce svom budućem supružniku ili razočarati roditelje može stvoriti nemir koji vas tera da nastavite s planovima za brak za koji niste sigurni da želite.

Obaveza može biti i suptilna, poput razmišljanja o braku kao statusnom simbolu ili tački na zamišljenoj vremenskoj crti koja se mora označiti. Šta god bilo, venčanje kako biste nekome nešto dokazali - ili čak sebi - može vas navesti da odaberete nekoga koga inače možda ne biste.

3. Ulazite li u brak zbog novčanih razloga ili finansijske stabilnosti?

- Brak je način da se dva života formiraju zajedno i daju dodatnu sugurnost mogla bi da bude jedna od prednosti, ali to ne bi trebalo da bude finansijska sigurnost. Ulazak u brak zbog rešavanja probleme s novcem može dovesti do toga da previdite glavne vrijednosti ili razlike u ličnosti i da se držite nekoga ko u životu ne želi isto što i vi - kažu stručnjakinje.

4. Tera li vas na brak briga oko godina?

- Mnogi ljudi imaju ideju o tome kako žele da im život izgleda u određenim godinama, a često je baš brak velika prekretnica - rekla je Parisi. - Za nekoga ko se približava godinama u kojima bi se 'trebalo venčati' - biti u braku može biti važnije od toga za koga se ženi ili udaje.

- Osećaj spremnosti za brak i to što ne želite više da čekate 'pravu' osobu može učiniti da se osećate kao da je osoba s kojom ste 'dovoljno dobra', iako znate da se u mnogo čemu ne slažete i ne odgovarate jedno drugome - objasnila je McBain.

Stručnjakinje zato savetuju da pre braka promislite o ovim pitanjima jer, iako se to možda ne čini romantičnim - šta je romantičnije od braka s nekim jer to želite, a ne jer morate?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati