Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

04. 02. 2023. 13:14 0

Manastiri i vile na prodaju, manje vrede od stana

Vekovima je Italija bila zemlja pustinjaka i religioznih utočišta i još uvek je puna usamljenih manastira i opatija u kojima je verski narod živeo povučeno

Ipak, ne morate da budete religiozni da biste živeli njihovim životnim stilom. Za otprilike 2 miliona evra (2,16 miliona dolara) možete da kupite restilizovano sklonište gde vladaju meditacija, mir i tišina. Kao sedište katoličke crkve, Italija je prošarana bezbrojnim samostanima, manastirima, crkvama i svešteničkim kućama. Mnogi od njih datiraju iz srednjeg veka i često su na prodaju. Neki mogu da koštaju manje od stana u vrhunskim četvrtima za nekretnine u Milanu ili Firenci.

- Istorijski objekti sa religioznom pozadinom i strukturom imaju ogroman potencijal i privlačni su strancima koji žele da žive na duhovnoj strani Italije - kazao je Rikardo Romolini iz agencije Romolini Immobiliare, podružnice Christie’s za nekretnine.

- Mnogi manastiri su na prodaju jer su vremenom bogate porodice bez naslednika poklonile ova imanja lokalnim crkvama, koje su kasnije raspustile imanja prodavši ih privatnim licima. Ponekad ih verski redovi stavljaju na prodaju zbog održavanja - dodao je on.

Nedavno je prodao jedan od ovih manastira jednoj američkoj porodici kao "privatno sklonište".Romolinijeva agencija trenutno prodaje raskošnu vilu koja se nalazi u selu Kaldine na vrhu toskanskog brda u blizini Firence, okružena maslinjacima i zelenim brežuljcima. Izgrađen kao imanje lokalnog paroha, kasnije su ga naselili dominikanski monasi i preuređen je tokom renesanse. Vila je izgrađena sa osveštanom crkvom, sa freskama, skulpturama i zvonikom. Nekada je bila seoska kapela, a sada mesto gde vlasnici održavaju zabave i koncerte.

Vlasnica Marija Silvija Papais prodaje ga za 2,35 miliona evra (2,55 miliona dolara).

- Trebalo mi je 10 dana da ga otkupim od 10 različitih sveštenika od kojih je svaki imao udeo. Odmah me je zapanjila lepota imanja, iako je kada sam ga kupila osamdesetih godina prošlog veka bilo trošno i oronulo. Bašte, viševekovna drveća i pogledi su očaravajući. Trebao mi je seoski dom i tamo sam živela 35 godina - kazala je ona.

Papais je preuredila čitavo imanje, koje se nalazi u oblasti koju su nekada naseljavala drevna plemena, uključujući Etrurce, i bilo je pozornica za mnoge bitke. Rimljani su se ovde borili protiv varvara u 5. veku nove ere, dok su se osam vekova kasnije toskanske propapske trupe sukobile protiv svojih neprijatelja. Glavna zgrada oko 460 m2 sa pet spavaćih soba u kojoj je živeo sveštenik ima originalne kamene portale, renesansne kamine i ukrase, podove od terakote i drvene grede.

Crkva ima zidove i lukove koje su isklesali majstori vajari u fino urezanom "pietra serena", sivom lokalnom kamenu izvađenom iz obližnjih kamenoloma. Vila je okružena parkom od 12 ari sa čempresima, morskim borovima, hrastovima i lovorom. Više od 700 stabala maslina daje ukusno organsko ulje.Ako je to iznad vaših platežnih mogućnosti, za 1,38 miliona evra (1,5 miliona dolara), možete da kupite franjevački samostan od 929 m2 u divljoj oblasti Ciociaria između Napulja i Rima. To je deo idiličnog zaseoka na vrhu brda, koje vlasnici ne žele da imenuju zbog privatnosti. Nalazi se u blizini grada Frosinone. Poznata po svojim verskim objektima, Ciociaria je lavirint pustinjaka, crkava i svetilišta. Oduvek se govorilo da je bila raskrsnica hodočasnika, svetaca i raznih verskih redova. Legenda kaže da se čak i Arhanđel Mihailo jednom pojavio ovde da zaustavi krvavu bitku.

Ograđeno privatnim panoramskim parkom, imanje se trenutno koristi kao prostor za događaje, ali je potpuno useljivo sa minimalnim popravkama koje su potrebne da bi se ulepšalo. Temeljnom renovacijom 2022. godine nadograđeni su zidovi i krovovi.

Ima 10 spavaćih soba, osam kupatila i podrum za ostavu – svi sa originalnim podovima od terakote i drvenim gredama.

Kruna je unutrašnjeg manastira u kojem su monasi provodili sate u moleći se, meditirajući i šetajući baštom u kojoj su uzgajali lekovito bilje. Pod zemljom možete da vidite restilizovanu cisternu za kišnicu.- Ovaj manastir je savršen primer kako su verska imanja preneta između verskih redova i privatnih lica nekoliko puta u istoriji - kazao je Romolini.

Manastir su sagradili monasi na parceli zemlje koju su im poklonili lokalni aristokrati. Manastir su čuvali do 1927. godine kada je napušten i prešao u privatne ruke. Nekoliko panoramskih vrtova gleda na polja na kojima pasu ovce.

Debeli spoljni kameni zidovi manastira deo su utvrđenja oko sela, a u njima je ugrađena karaula.

Ako imate nešto veći budžet, tu je franjevački samostan i opatija iz 14. veka za 2,7 miliona evra (2,9 miliona dolara) u gornjoj dolini Tibra u Umbriji. Umbrija je zemlja Svetog Franje, a manastir je trenutno odmaralište koje nudi miran boravak, a nalazi se na pola puta između gradova Gubio i Čita di Kastelo. Izgrađen na rimskom naselju i lombardskoj kuli, ima stari bunar i dva prirodna izvora.Pretvorena je u antifašističko uporište tokom Drugog svetskog rata kada su se lokalni partizani sakrili i planirali svoj otpor. Prema rečima njenih sadašnjih vlasnika, koji žele da ostanu anonimni, bila je utočište i za američkog konzula u Nici u Francuskoj. Fašisti su ga uhvatili i doveli u Italiju, ali je uspeo da pobegne, pridruživši se italijanskim borcima.

- Ove vrste nekretnina sa posebnim istorijskim šarmom i određenom strukturnom veličanstvenošću sve su više predmet pažnje kupaca koji traže prestižna imanja - rekao je Dženifer Giraldi, stariji partner i direktor prodaje u Lionardu, agenciji koja se bavi prodajom.

Veliki otvoreni prostori, dominantne pozicije koje garantuju privatnost, sve su traženije karakteristike – posebno od pandemije.Idealna kao luksuzna seoska kuća, postoje dve zgrade koje se prostiru na 16.000 kvadratnih metara sa 10 standardnih spavaćih soba i šest apartmana, restoranom sa panoramskom verandom, zimskom baštom, barom i crkvom prenamenjenom za odmor. Stari nameštaj, drveni dekor, ručno rađena keramika, lampe od kovanog gvožđa i fine tkanine ukrašavaju enterijere.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati