Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 01. 2023. 13:00 0

Za što manje nevolja držite se citata Jovana Zlatoustog

Kako treba da se ophodimo prema drugima da bi bilo manje nevolja i problema - citat Svetog Jovana Zlatoustog...

Kako da se ophodimo prema drugima za manje nevolja.

Način na koji se ophodite prema sebi i prema drugima formira ceo vaš život. Ljubav i poštovanje koje pružimo sebi, a posebno drugim ljudima, stvara jednu prijatnu atmosferu života, radost i spokoj. Svako od nas ima svoj svet koji je njemu drag - neko ima životinje o kojima brine neko voli svoj posao i želi da se razvija, neko je maksimalno posvećen porodici i deci...Svaka osoba ima slobodu izbora da odredi kakav život će živeti.

Ipak, iako imamo svoje životne priče, trenutke sreće, nevolje, probleme, radosti, važno je da se osvrnemo oko sebe i vidimo osećanja drugih. Posmatramo kakve vibracije šaljemo drugima, kako se prema njima ophodimo i kakve promene to ostavlja u njihovom životu. Kada očekujemo previše od drugih; nestrpljivi za tuđe slabosti, zaboravljajući na svoje; radimo stvari koje donose nevolje drugima - narušavamo savršenu harmonijuljubavi i često plaćamo cenu za svoje postupke i odnos prema drugima.

Zamislimo da se svi ljudi ponašaju prema drugima onako kako se ponašaju prema sebi - zar svet ne bi bio pun sreće, radosti i zadovoljstva. O odnosu pema drugim osobama, kao i o tome kako dolaze nevolje u životu, govorio je Sveti Jovan Zlatousti:

- Neka svako sa sobom razmotri kako postupa u odnosu prema sebi i neka tako postupa u odnosu prema bližnjem. Niko sebi ne zavidi, već želi sebi sve najbolje, čovek često više voli sebe od svega, i trudi se da čini sve u svoju koris. Ako smo prema drugima na isti način raspoloženi, onda će sve nedaće prestati, neće biti ni neprijateljstva, ni pohlepe.

Sveti Jovan Zlatousti, najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, svetitelj, veliki podvižnik i reformator. Bio je patrijarh Konstantinopolja (397—402), prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva, te je jedan i od važnijih teologa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati