Slobodno vreme

Direktno.rs

13. 12. 2022. 13:40 0

Norvežani znaju da ispune zimske dane

Kako se Norvežani nose sa zimom?

Norvežani izuzetno drže do svežeg vazduha i boravka u prirodi, čak i usred zime kad temperature idu ispod nule. Dobro je poznato da su njihove zime duge i mračne, ali se s njima uspešno nose zahvaljujući konceptu friluftsliv, koji možemo prevesti kao „život na svežem vazduhu“. Pojam je donekle sličan danskom hygge, ali dok nas hygge uči kako da se što bolje osećamo kod kuće, friluftsliv će vas naučiti kao uživati napolju, piše Pun kufer.

Friluftsliv je deo norveške tradicije i duboko je utisnut u običaje zemlje. Reč je o prihvatanju boravka napolju, čak i na hladnim temperaturama, u svrhu što boljeg povezivanja s prirodom i opuštanja.

- Život na otvorenom je bitan zbog telesnih aktivnosti, relaksacije i nalaženja vremena za sebe i druge, smatra Dag Solvang iz norveške treking asocijacije, te dodaje kako u životu napolju može uživati apsolutno svako. 

Uz friluftsliv nije potrebno trošiti novac kako biste uživali. Možete jednostavno šetati s porodicom, kampovati ili uživati u ribolovu. Iako većina nas sve to prihvata u nekom obliku, u Norveškoj je to strast. Bez obzira na to kakvi su napolju vremenski uslovi – kiša, grad, sneg – Norvežani smatraju kako uživanje na svežem vazduhu nema alternativu. Kažu kako ne postoji loše vreme, samo neodgovarajuća odeća.

Zanimljivo je kako je pojam smislio još sredinom 19. veka veliki pisac Henrik Ibzen.

Ali treba reći kako Norvežani imaju i sreće jer čak i u velikom gradu poput Osla postoje ogromni prostori za uživanje u prirodi. Posebno je friluftsliv došao do izražaja tokom pandemije koronavirusa, pa je tako recimo aplikaciju koja otkriva pešačke i planinarske staze širom zemlje u jednoj godini koristilo pet miliona korisnika.

Takođe, u državi postoji i Zakon o rekreaciji na otvorenom, koji propisuje da svaki stanovnik ima pravo da koristi zemljišta širom Norveške za kampovanje, planinarenje, skijanje, biciklizam… Uglavnom, na dalekom severu, i te kako se ceni život – na otvorenom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati