Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 11. 2022. 15:15 0

Proverite mobilne telefone dece

Ako ste roditelj, trebalo bi da pripazite šta tačno vaša deca rade na mobilnom telefonu kako ne bi bili izloženi neprimerenom sadržaju. Brojne aplikacije koje su označene kao primerene za decu su bile kritikovane zbog toga što je neprimeren sadržaj prošao kroz njihove filtere.

Make use of je napravio spisak aplikacija i internet stranica koje bi mogle biti neprimerene za decu.

1. Ask.fm

Ask.fm je popularna stranica koju pretežno koriste osobe između 13 i 17 godina, a reč je o stranici u formi pitanja i odgovora. Međutim, Make use of navodi da je njihovo istraživanje pokazalo da stranica sadrži mnoštvo seksualnih zahteva, aluzija, internet zlostavljanja i drugih neprimerenih sadržaja za maloletnike.

Takođe, ranije je izveštaj Gardijana pokazao je da je 10 odsto dece od 11 do 16 godina na Ask.fm-u barem jednom dnevno bilo izloženo raznim pretnjama i drugim opasnim radnjama.

2. Omegle

Omegle je web stranica za video chat. Ne morate se registrovati za korištenje usluge. Funkcioniše tako da nasumično uparuje strance za razgovor, iako možete izraziti neke preferencije kao što su interesi i željeni pol.

Omegle nudi “nadzirani” video chat, ali postoji i verzija bez nadzora koju mogu koristiti i maloletnici. Nema registracije, slabo moderisanje, anonimnost i video chat: to je očigledno recept za probleme pa se stoga savetuje da maloletnici izbegavaju takve stranice.

3. Kik

Kik je anonimna aplikacija za razmenu poruka putem koje možete tražiti anonimne partnere za chat odabirom do pet kompatibilnih interesa s Kikovog popisa, od kojih mnogi namerno aludiraju na seksualno ponašanje. Osim toga, svako vam na toj aplikaciji može poslati poruku. Korisnici mogu slati neželjene poruke na razna korisnička imena u nadi da postoje.

Anonimnost i sloboda čavrljanja sa strancima neki su od razloga zašto tinejdžeri vole Kik, ali stoga može i biti potencijalna pretnja za maloletnike jer može biti raj za internet predatore.

4. Chatroulette

Chatroulette radi na sličnom principu kao Omegle – nasumično uparuje strance u video poziv. Kada odete na početnu stranicu, možete odabrati da li želite da učestvujete u filtriranom ili nefiltriranom chatu. Godište se pritom ne proverava.

- Roditelji bi trebalo da drže decu podalje od ove stranice jer je previše opasna za njih. To je raj za predatore. Ovo je jedno od najgorih lica interneta koje sam video - rekao je psihijatar Kejt Ablov.

5. Tinder

Iako je reč o aplikaciji za upoznavanje odraslih, roditelji bi trebalo da obrate pažnju na ovu aplikaciju jer je neprimerena za maloletnike. Da biste se prijavili na Tinder, potreban vam je samo Facebook ili Google račun ili broj telefona. Treba naglasiti da stranica ne prihvata maloletnike, ali na Facebooku se može kreirati profil s lažnim datumom rođenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati