Slobodno vreme

Direktno.rs

10. 10. 2022. 16:20 0

Kako da najbolje očistite ekran televizora

Poslednji put kad ste kupovali TV, verovatno ste dosta vremena proveli odlučujući o tome kakav ekran ćete izabrati i raspravljajući o rezuluciji koju želite. Nakon tako važne kupovine, trebalo bi da znate i kako da očistite ekran da biste mogli maksimalno da uživate u bojama i detaljima. Nebitno da li se radi o ekranu televizora, računara ili mobilnog telefona, morali bi da znate koje metode i alate koristiti.

Većina današnjih televizora ravnog ekrana ima LCD ili OLED ekrane, osvetljene diodama koje emituju svetlost. Plazma ekrani, koji su bili popularni kasnih devedesetih i ranih dvehiljaditih, ne proizvode se već godinama, ali su još uvek u mnogim domovima.

“Čišćenje starog televizora slično je čišćenju prozora. Moderni televizori zahtevaju veću brigu”, kaže Džeskca Ek, stručnjak za čišćenje pri American Cleaning Institute. Iako se svi moderni ekrani mogu čistiti na isti način, moraćete biti vrlo oprezni pri izboru sredstva za čišćenje TV ekrana i načinu na koji ih koristite. Takođe bi trebalo da proverite da li je vaš TV isključen pre nego što ga počnete čistiti. Ne samo da je sigurnije, nego ćete moći bolje da vidite sve mrlje.

Kako očistiti TV ekran?

1. Krpama od mikrofibera

Moderni ekrani mogu biti osetljivi na pritisak i mogu se lako izgrebati, kaže Ek. Preporučuje korišćenje krpe od mikrovlakana, bez obzira je li vaš TV LCD, OLED ili plazma. “Tkanina od mikrovlakana protkana je vrlo sitnim vlaknima, što čini pritisak na ekran ravnomernijim i smanjuje mogućnost nanošenja ogrebotina ili oštećenja.”

Što izbegavati? Papirne ubruse, maramice i druge materijale koji mogu sadržati vlakna koja mogu oštetiti ekran. Čak i ako učite kako čistiti TV sa starim CRT ekranom, krpa od mikrofibera još uvek je najbolji izbor. Takođe možete koristiti elektrostatičku krpu za prašinu.

2. Očistite uglove

Pazite da krpom dohvatite uglove ekrana, ​​često okrećući krpu kako biste uvek koristili čisti segment.

Šta izbegavati? Nemojte previše pritiskati ili ćete sledeći put kad upalite svoj LCD ili plazma TV ekran pronaći izgorele piksele.

3. Tečnost poprskajte na tkaninu

Bilo koju vrstu tečnosti prvo poprskajte po tkanini kako biste izbegli oštećenje unutrašnjih delova. Nikada je ne nanosite direktno na ekran.

Šta izbegavati? Nemojte koristiti prethodno obrađene krpe za brisanje prašine jer njihova masna površina, namenjena proizvodima od drveta, može ostaviti talog.

4. Brišite preklapajućim potezima

Kako biste izbegli pruge, Ek preporučuje čišćenje ravnomernim potezima koji se blago preklapaju, bilo vodoravno ili horizontalno. Zatim poslednji put pređite preko ekrana suvom krpom kako biste uklonili sve ostatke. Očistite i TV kućište, tako da prašina ne smeta zvučnicima i priključcima. Takođe možete upotrebiti četku za prašinu svog usisavača.

Šta izbegavati? Čišćenje ekrana u krugovima jer to može stvoriti pruge.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s TV ekrana

Ako je neku mrlju posbeno teško očistiti, možda je sok vašeg mališana poprskan i osušen na ekranu, možete pokušati s vrlo razređenom mešavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje posuđa. Ali, kada čistite TV ravnog ekrana, nikada ne bi trebalo da koristite jake hemikalije poput acetona ili amonijaka. Moglo bi se činiti dobrim rešenjem da koristite sredstvo za čišćenje prozora, ali ono ima amonijak kao glavni sastojak koji može trajno da promeniti boju vašeg ekrana.

Očistite daljinski upravljač

Dok čistite ekran TV-a, ne zaboravite da očistite i daljinski upravljač koji je leglo nečistoća. Pre nego što počnete, izvadite baterije i vratite poklopac na odeljak za baterije. Okrenite daljinski naopako i otresite sve mrvice ili druge ostatke između dugmića. Umočite pamučni štapić u sredstvo za čišćenje TV-a i utrljajte ga između tipki. Ako to nije dovoljno, pokušajte da uklonite preostalu prljavštinu čačkalicom ili suvom četkicom za zube. Vlažnom krpom od mikrovlakana obrišite poslednju i bočne strane daljinskog upravljača. Pustite da se osuši na vazduhu pre upotrebe i ne zaboravite da zamenite baterije, piše RD

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati