Slobodno vreme

Direktno.rs

05. 05. 2022. 17:30 1

Možete "ignorisati" istek roka trajanja ovih proizvoda

Rok trajanja u mnogim slučajevima samo znači da je proizvod najboljeg kvaliteta pre isteka roka trajanja, a proizvod je i dalje bezbedan za upotrebu.

Postoje dve vrste ljudi – oni koji na rok trajanja gledaju kao na puku sugestiju i oni koji će sve baciti, ma koliko, netaknuto ili nepojedeno, čim istekne. Ali istina je da su mnogi proizvodi savršeno bezbedni za konzumiranje čak i nakon isteka roka trajanja navedenog na proizvodu.

Ovi proizvodi su bezbedni za upotrebu čak i nakon isteka roka trajanja navedenog na pakovanju:

1. Nekuvani beli pirinač

- Nekuvani beli pirinač je visoko obrađen i rafinisan sastojak i može da traje i do šest meseci nakon isteka roka ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi - kaže Ruiz Asri, stručnjak za azijsku kuhinju.

2. Soja sos

Soja sos se može konzumirati dve do tri godine nakon isteka roka trajanja, navodi Asra.

- Pošto se pravi fermentacijom i sadrži visoku koncentraciju natrijuma, soja sos ima veoma dug rok trajanja ako se čuva na hladnom, suvom mestu i dalje od direktne sunčeve svetlosti. Rok trajanja je više putokaz kada ga je najbolje konzumirati, jer će soja sos vremenom postepeno gubiti ukus – ističe on. Takođe, sve dok se voda ili drugi sastojci ne dodaju u soja sos, neće se pokvariti ako se čuva u frižideru.

3. So

Prema jednoj kompaniji soli, dok sama so nema rok trajanja, proizvodi od soli koji sadrže jod, začine, boje i ukuse mogu vremenom da se pokvare. Ali obična kuhinjska ili krupna morska so kojom posipate posuđe može trajati dobrih pet godina.

4. Određeni proizvodi za šminkanje

Proizvodi koji se čuvaju u idealnim uslovima mogu biti prihvatljivi dugo nakon isteka roka trajanja. Nedavni članak u časopisu Allure navodi da neotvoreni puder ili senke mogu da traju nekoliko godina, ali kada se otvore, "najbolje je zameniti nakon šest do 12 meseci“. Lak za nokte, takođe kažu, neće oštetiti bakterije, ali može da se osuši ako više ne bude od koristi.

5. Pasta za zube

Prema Crest web stranici, odnosno kompaniji za paste za zube, možete koristiti onu kojoj je istekao rok trajanja, međutim, ona postaje manje učinkovita u sprečavanju karijesa.

6. Proteinski prah

Kao i kod većine stvari na ovoj listi, datumi isteka proteinskog praha imaju veze sa kvalitetom, a ne bezbednošću. Imajući to na umu, "verovatno je bezbedno" koristiti proteinski prah ubrzo nakon isteka roka trajanja sve dok nema znakova da se pokvari.

7. Neotvoreno smrznuto voće i povrće

"Možete da jedete neotvorena pakovanja voća i povrća koja su bila zamrznuta oko osam do deset meseci nakon isteka roka trajanja", rekla je doktorka Rejčel Skot, jer ultraniske temperature sprečavaju razvoj mikroorganizama. Neotvoreno je ključna reč ovde. Ako je hrana bila ranije otvorena, sadržaj je bio izložen drugim mikroorganizmima, a možda je bilo i onih koji su uspeli da prežive veoma niske temperature i pokvare hranu, dodaje Skot.

8. Testenina

Može se koristiti dugo nakon otvaranja. Ali najbolje je držati ga u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi se sprečio kontakt sa vlagom.

9. Mešavina za kolače

U redu je da koristite mešavinu za torte godinu ili dve nakon isteka roka trajanja.

- Sve što treba da uradite je da dodate malo praška za pecivo ili sode bikarbone kako biste nadoknadili sredstvo za podizanje koje je izgubilo snagu - kažu na sajtu 'Does It Go Bad'.

10. Konzerve

Sve one namirnice koje su godinama bile na policama vaše ostave - bezbedne su. Većina takve hrane je bezbedna na neodređeno vreme, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Limenke će trajati godinama, kažu, sve dok je sama konzerva u dobrom stanju; pazite na rđu, udubljenja ili otok.

Obaveštenje o bezbednosti

Podrazumeva se da iako se proizvod generalno smatra bezbednim za upotrebu nakon isteka roka trajanja, uvek treba da tražite znake pogoršanja.
- Ako hrana ima boju, miris ili vidljivu buđ, treba je baciti. Kada ste u nedoumici, bacite ga, kaže Libi Mils, portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku. Jedan datum isteka kojeg se apsolutno morate pridržavati je onaj koji je odštampan na proizvodima za bebe. Većina formula za odojčad nikada ne bi trebalo da se koristi nakon isteka roka trajanja, prenosi MSN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati