Slobodno vreme

Direktno.rs

07. 03. 2022. 09:19 1

Koliki je rok trajanja brašnu?

Građani su ovih dana u marketima masovno kupovali brašno, i tako nakon najave o poskupljenju i nestašici ove namirnice, napravili kućne zalihe. Većina namirnica, kao i brašno ima svoj rok trajanja, a ako se pravilno skladišti taj rok može i da se premaši.

Kad se brašno pravilno pohrani, rok trajanja brašna može biti od šest do osam mjeseci nakon datuma otisnutog na pakovanju.

Nisu sva brašna ista pa tako ni rok trajanja brašna nije isti za svaku vrstu. Celovito pšenično, ali i neka druga brašna imaju kraći rok trajanja, od četiri do šest meseci nakon otisnutog datuma trajanja. Brašno treba čuvati na suvom mestu i nikako ne sme doći u kontakt sa vlagom.

Većina brašna ostaje sveža 3-8 meseci na sobnoj temperaturi, a najčešće traju i duže nakon isteka roka, rok trajanja određenog brašna zavisi od tipa brašna i načina na koji se skladišti.

Klasična bela brašna (tip 400 i 500), visoko rafinisana, najčešće ostaju duže sveža u odnosu na integralna brašna. Ako obično brašno traje šest do osam meseci bez obzira na to da li je otvoreno ili nije, brašno od celog zrna ima rok trajanja od četiri do šest meseci.

Integralna se brže kvare kada se izlože svetlosti, vlazi ili vazduhu, što uzrokuje neprijatan miris i ukus. Takođe, brašna koja u sebi ne sadrže gluten obično imaju veću količinu masti i vlage, te su stoga sklonija propadanju u odnosu na bela brašna.

Što se čuvanja tiče, brašno je sigurno ukoliko stoji na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i suvom mestu, a skladištenje brašna u frižideru ili zamrzivaču produžava mu rok trajanja.

Ne čuvajte brašno u papirnim kesama - brašno ćete sačuvati od vlage, održati svežim i sprečiti bube da ulaze ako ga čuvate u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem.

Posudu s brašnom nikad ne ostavljajte na svetlom mestu, toplota i sunčeva svetlost može da pokvari brašno. Smestite je negde podalje od izvora toplote, na mračno i hladnije mesto. Možda najpametnije u frižider ili zamrzivač, posebno ako ste kupili više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko nedelja.

Belom brašnu, na primer, držeći ga u frižideru, rok trajanja možete produžiti na godinu, dok se zamrzavanjem rok trajanja produžava i na dve godine. Ukoliko se brašno drži u frižideru ili zamrzivaču takođe je potrebno da bude hermetički zatvoreno da ne bi došlo u kontakt sa vlagom i vodom i ubuđalo se, a pre upotrebe bi trebalo da se ostavi da dostigne sobnu temperaturu.

Za svaki slučaj, pre upotrebe ga i pomirišite – ako je dobro, skoro da neće imati nikakav miris.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati