Slobodno vreme

Direktno.rs

07. 02. 2022. 15:00 0

Torba uvek na istom ramenu? Ne valja!

Svi najčešće konstantno nosimo torbu na jednom ramenu, što može da izazove brojne zdravstvene tegobe. Pogotovo ako je torba koju nosite svaki dan preteška. Od problema sa ramenima, bolovima u vratu, do drugih zdravstvenih tegoba, koji se moraju pravilno tretirati.

Dešava se da dešnjaci biraju levu stranu kako bi dominantnom rukom lakše iz tašne izvukli šta im je potrebno, a nekada biraju onu stranu koja im je "jača" - dakle, levoruki levu, a dešnjaci desnu.

Sasvim retko se dešava da zamenimo rame na kojem ćemo nositi teret. Međutim, ono što vama deluje sasvim prirodno, zapravo može biti veoma štetno po zdravlje.

Spušteno jedno rame

Na ramenu na kojem nosite torbu dolazi do prenaprezanja mišića, zbog čega mogu nastati problemi sa ramenima. Jedan od njih je spušteno rame koje može biti malo ispod drugog ramena. Ovaj problem se javlja kao posledica loših navika, telo prihvata pogrešne obrasce koje mu svakodnevno namećemo i odgovara na svoj način.

Kada se dugo zadržavamo u takvom položaju, telo ga prihvata kao prirodan, mišići se sa jedne strane skraćuju, dok sa druge postaju slabiji. U mišićima koji se skraćuju nastaju bolne tačke koje skraćuju mišić i stvaraju bolove. Bol koji stvaraju bolne tečke često ne osećamo dok ih ne dodirnemo, zato nekada masaže mogu biti jako bolne i neprijatne.

U najvećem broju slučajeva bolne tačke zbog kojih je jedno rame niže nalaze se sa iste strane tela. Da biste uspešno rešili ovaj problem, potrebno je da radite opuštanje bolnih tačaka u ovim mišićima uz istezanje mišića i izvođenje korektivnih vežbi.

Učestale glavobolje

Kod nošenja teških torbi na jednom ramenu, jedna od nuspojava je bol u glavi. Razlog je u tome što su mišići ramena i vrata prisiljeni da nose težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja koje ometaju normalno funkcionisanje.

Kako da budete sigurni da je nošenje teške torbe na jednom ramenu uzrok vaše glavobolje? Jednostavno, ako je torba teža od 4 kilograma, najverovatnije je to dovelo do aktiviranja bola u glavi. Neretko su bolovi locirani na jednoj strani glave, a to je ona strana na kojoj inače nosite torbu (desno rame - desni deo glave).

Bolovi u donjem delu leđa

Fizioterapeut Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobi između 21 i 55 godina čije su torbe težile tri, ali i do čak devet kilograma!

To je zaista veliki svakodnevni teret koji je povezan sa bolovima u donjem delu leđa. Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji deo tela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati