Slobodno vreme

Direktno.rs

27. 12. 2021. 13:58 0

Trikovi da dete odvratite od demoliranja jelke

Bez obzira na to jeste li izvukli plastičnu jelku koja, kad se maštovito ukrasi, izgleda gotovo realistično, ili čekate da se na ulicama pojave trgovci s pravim živim jelkama, najgora stvar koja vam se može dogoditi jeste da je podižete s poda sa razbijenim kuglama ili vraćate kugle i mašne na mesto po nekoliko puta na dan.

Ukoliko imate klince mlađe od pet godina, to je gotovo zagarantovan razvoj situacije, jer kad im nakon kićenja bjelke veselo kažete: "Sad to ne smemo da diramo", oni to shvataju kao poziv upravo za suprotno.

Da kasnije ne biste gutali vlastiti bes, na vreme odreagujte: Unapred se pobrinite za to da dete jednim povlačenjem girlande koja mu visi pored nosa ne može da sruši celo drvce, a pogotovo za to da se ne dogodi da sjajne šarene kuglice počne da stavlja u usta i povredi se na taj način. 

Evo nekoliko saveta za to da zaštitite svoje božićno drvce od malog gnjavatora: 

Učinite drvce nedostupnim mališanu

Ako jelku sklonite iz sredine sobe, ili ugla u kojem se najbolje vidi, to će umanjiti veselje koje nam njegovo postavljanje donosi, ali i - spasiti vas od toga da ga mališan dohvati ručicama i sruši, ili razbije deo ukrasa. Ako baš ne želite da postavljate neprivlačnu ogradu oko jelke, nabavite manje, koje možete da postavite na sto ili višu policu, tako da je izvan detetovog dohvata.

Svakako ga osigurajte od prevrtanja, jer mališan bi mogao da pokuša da ga dohvati. Jedna od mogućnosti je da drvce privežete za policu lepljivom trakom. 

Izaberite ukrase koji se ne mogu razbiti

Najskuplje ukrase svakako stavite na gornji deo jelke ili ih nemojte postavljati nekoliko godina, dok deca malo ne porastu. Na donju trećinu drvca postavite one jeftinije, teže lomljive ukrase. Ili možda gornju polovinu stabla možete da ukrasite šarenim ukrasima, a donju ostavite bez, iako to baš ne izgleda privlačno. 

Još jedna mogućnost je da nabavite svetlucavu traku za mašnice, pa od nje napravite mašne kojima ćete da ukrasite ceo bor. Tako će vaše drvce izgledati savršeno i bez mogućnosti da dete nešto razbije. Ali, bez šljokica! I pripazite da mašne nije baš lako skinuti, jer uvek postoji opasnost da će ih dete gurati u usta.  

Neka dotaknu sve što žele dok ste u blizini

Umesto da se izbezumite svaki put kad vaše zlato ispruži ručicu umrljanu čokoladom prema drvcetu, razmislite o "slobodnim aktivnostima" u igri s jelkom, tako da pregledate i opipate sve ukrase zajedno, objasnite detetu šta je to i dozvolite mu da ih dodirne, nežno - da ih ne povredite. Tako će dete imati osećaj zadovoljstva jer je sve pregledalo i neće imati potrebu da dira ukrase zato što mu stalno govorite "ne!", kako bi se dočepalo nečeg što je zabranjeno. 

Izradite vlastiti "alarm"

Svaki roditelj zna da što više detetu govorite da nešto ne bi smelo da radi, ono ubrzo to jednostavno mora da proba. Iako ovaj savet uopšte nije praktičan možda ni sasvim delotvoran, možda može da pomogne: Postavite malo zvonce na ukrase oko donje polovine božićnog drvca,  tako da vas zvonce upozori svaki put kad dete počne da dodiruje kuglice. Biće to vaš mali alarm za nevolju na vidiku.  

Dajte im nešto drugo za igru

Postoji nekoliko načina da božićno drvce učinite manje zanimljivim detetu: Na primer, nabavite malo drvce za njihovu spavaću sobu (ili ga postavite na sto u blizini pravog), s malim nesalomljivim ukrasima koji se mogu skidati i stavljati do mile volje. Napravite veliku predstavu kako je to samo za njih i kako se nećete mešati u njihov dizajn i pustite dete da uživa.

Druga mogućnost je da preselite detetove omiljene igračke iz dečje sobe negde u blizinu božićnog drvceta, kako bi igračke detetu odvratile pažnju.  Voz koji vozi oko stabla ima sličnu svrhu, samo pazite da ne bude preblizu.  

Naravno, uvek možete da preskočite ukrašavanje božićne jelke na koju godinu ili da je postavite u zadnji čas, pa raskitite odmah nakon praznika - ako ništa drugo, veseliće vas to što će biti manje iglica po stanu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati