Slobodno vreme

Direktno.rs

05. 09. 2021. 19:28 0

5 stvari koje možete da saznate o nekome iz očiju

Oči su ogledalo duše i to ne bez razloga. Do sada su sprovedena brojna istraživanja koja su se bavila temom kako govor tela, a posebno govor koji dolazi kontaktom očima, utiče na naše ponašanje. Kontakt očima je toliko važan da ga nauka proučava dugi niz godina. Oči mogu toliko toga da odaju kada se uspostavi kontakt sa nekim, a to može uticati na to kako ćemo gledati na tu osobu.

Možemo čak doneti i pretpostavke o nečijoj ličnosti, pa čak i o onome o čemu oni razmišljaju na osnovu načina na koji uspostavljaju kontakt očima sa nama.

Ovo su neke uobičajene stvari koje možete saznati samo gledajući nečije oči.

 

1. Da li nekoga seksualno privlačite

Gledanje direktno u nečije oči izaziva reakciju uzbuđenja. Kako će se to uzbuđenje tumačiti, zavisi od uključenih strana i okolnosti. Utvrđeno je da je kontakt očima donekle povezan sa socijalnom anksioznošću. Međutim, pogled potencijalnog partnera izaziva uzbuđenje koje se može tumačiti pozitivno – kao znak interesa.

2. Da li je osmeh lažan

Psiholog Paul Ekman razlikovao je osmehe koji predstavljaju istinsku sreću i lažne osmehe koji se mogu korisititi za pretvaranja sreće ili prikrivanje nekih drugih emocija. Ključ za isticanje lažnog osmeha od pravog je u očima. Prilikom stvaranja pravog osmeha, oči se sužavaju i stvaraju se linije na spoljnim uglovima očiju.

3. Da li je neko zainteresovan za vas

Kada nas nešto ili neko zanima, naše zenice će se proširiti. Neka istraživanja su čak otkrila da muškarci koja ima veće zenice ocenuju privlačnijom od onih sa manjim zenicama.

4. Da li ste zaljubljeni

Istraživanje je pokazalo da je zajednički pogled dobar prediktor da su dve osobe zaljubljene. Kontakt očima bi mogao biti veoma važan deo veze. Istraživanje je otkrilo da su čak i oni koji su već bili par otkrili da su, kada su nastavili da imaju kontakt očima sa svojim partnerom, imali veću naklonost i osećaj strastvene ljubavi među njima.

5. Da li vas neko laže

Svi pretpostavljaju da vas lažov neće gledati u oči, ali istraživanje neverbalnih znakova povezanih sa obmanom sugeriše da lažom više ima kontakt očima nego osoba koja govori istinu. Objašenjenje je da lažov čini sve da pokuša da vas ubedi u svoju istinitost i tako “preteruje” kontaktom očima kako bi delovalo kao da priča istinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati