Slobodno vreme

Direktno.rs

18. 05. 2021. 11:47 0

Kakve ljude tražimo kad smo srećni?

Istraživanje je otkrilo da u dobra i loša vremena nemamo običaj da se družimo sa istim ljudima.

Lako je biti prijatelj kad su svi srećni i zadovoljni u životu, ali šta kad je neko od vaših dragih ljudi u problemima i treba mu pomoć?

U tim trenucima imate dva izbora - ili ćete pokušati da ga utešite i pomognete ili ćete ga ignorisati, što će jasno dati do znanja da baš i niste tako dobar prijatelj kao što ste mislili, a neretko takva prijateljstva nestaju u takvim situacijama.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Psychological Science" otkrilo je kakvo društvo zapravo tražimo kada smo srećni, a kakvo kada nismo.

Ispostavilo se da se u dobra vremena ne družimo s prijateljima, nego sa strancima, a kada nam je teško okrećemo se onima koji su nam najbliži.

Naučnici su posmatrali raspoloženja i interakcija više od 30.000 osoba, većinom iz Francuske. Podaci su prikupljani preko aplikacije - ispitanici su trebali u različito doba dana da javljaju kako se osećaju, šta rade i s kim su, ako nisu bili sami.

Zatim su istražili kako je raspoloženje ispitanika uticalo na izbor društva o kako su se osećali posle druženja. Rezultati su pokazali da se socijalna interakcija odvija ciklično - određene emocije i raspoloženja vode nas određenim ljudima koji nam onda dižu ili spuštaju raspoloženje usmeravajući nas zatim na druge osobe.

Kada su se osećali srećno ispitanci su vreme obično provodili sa strancima, a oni su ih "spuštali", odnosno umanjivali osećaj sreće. Kada su bili tužni tražili su društvo prijatelja, partnera i porodice koji su mogli da ih oraspolože.

Kada se osećamo loše, jedino što želimo je ponovo da se osećamo dobro. Ali kada smo srećni, verovatnije je da ćemo žrtvovati deo udobnosti i sigurnih odnosa, kako bismo postigli dugoročnu dobit, kao što je društveno umrežavanje ili stvaranje novih prijatelja.

Svoju sreću koristimo kao energiju za povezivanje s novim ljudima. Ti stranci, pak, mogu da postanu prijatelji na koje ćemo se osloniti kada se opet budemo osećali loše.

Naravno, rezultati studije se ne mogu primeniti na sve ljude jer smo različiti, ali pokazali su poveznicu između raspoloženja i društva.

Naučnici dodaju kako se može ići i u obrnutom smeru, odnosno kada znamo da ćemo se sresti s nekim s kim nismo bliski, mi na nesvesnom nivou "pumpamo" naše raspoloženje i stavljamo se u mod za izlaske i druženje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati