Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: indeks.hr ]

23. 01. 2020. 21:54 0

Snovi kao ključ naših skrivenih tajni

Razni tumači snova nam poručuju da je san simbol briga na poslu, osećaja srama ili prikrivenih egzibicionističkih težnji. Usprkos tome što snovi pružaju pogled u našu svakodnevicu, ne postoje istraživanja koja bi potkrepila tezu da su snovi predstava nekih neotkrivenih tajni našeg uma.

Tako je govorio Sigmund FrojdLjudska vrsta od davnina nastoji shvatiti simbolička značenja snova. Drevni Mesopotamci i Egipćani su ih smatrali porukama božanstava. Grci i Rimljani su pokušavali njima predvideti budućnost. Ipak, verovanje da snovi ukazuju na skrivene tajne našeg uma potiče iz 19. veka. Ovu tezu je postavio tvorac psihoanalize Sigmund Frojd koji je pretpostavio da snovi prikrivaju potisnutu čežnju.

Zahvaljujući istraživanjima provedenim od tada, danas smo svesni da snovi zapravo ne nose nikakvu zagonetnu poruku, već da je reč o procesu sličnom razmišljaju kakvom smo skloni tokom dana.

To ne znači da snovi nemaju nikakvo značenje. Stručnjaci veruju da u snu obrađujemo ista ona zanimanja, sećanja i brige kojima smo zaokupljeni i preko dana.

Putem snova stupamo u svet koji funkcioniše drugačije od javeNa osnovu ovoga može se zaključiti da su snovi produžetak naše svesti na javi. Istraživanja pokazuju da su radnje naših snova najčešće neke svakodnevne situacije, a ne akcijski filmovi. Iako sam čin snivanja sliči činu budnog promišljanja, moždane funkcije su tokom sna sasvim drugačije.

Određeni delovi našeg mozga postaju manje aktivni, dok se rad drugih pojačava. Na primer, sekundarni (asocijativni) vizualni korteks, deo mozga gde se obrađuju slike, postaje daleko aktivniji. Zahvaljujući njemu su naši snovi toliko vizualno živopisni. S druge strane, prefrontalni korteks, kojim filtriramo misli, stišava se.

Kako protumačiti ono što sanjamo?

Naučnica Didre Baret, tvrdi da ne postoji formula kojom možemo tumačiti snove. Ipak, oni svakako predstavljaju prozor u procese našeg uma u stanju snivanja. Čovek, ipak, provodi čak trećinu života spavajući, a to je zaista veliki deo našeg celokupnog života.

U tom pogledu je Frojd bio u pravu, smatra Baret, dodajući da nas je upoznao s idejom da snovi nose neko značenje. Oni nas bliže upoznaju s nama samima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati