Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

10. 03. 2024. 17:46 14

Opet pomeramo sat - to će uticati na organizam

Iako pomeranje časovnika može najviše uticati na meteropate i hronične bolesnike, nema sumnje da i oni koji su potpuno zdravi, mogu osetiti ovu promenu. Pospanost, rasejanost, umor i bol u glavi neke su od tegoba koji mogu uticati na vaš organizam.

Naime, 31. marta u dva sata ujutru, kazaljke se pomeraju za sat vremena unapred i počinje letnje računanje vremena.Ubrzani tempo života predstavlja dovoljan stres, međutim i pomeranje časovnika dodatno može uticati, zato je bitno imati kvalitetan san da bi se organizam privikao na promene, objašnjava doktorka Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije, za Telegraf.

- Bitno je istaći da samo privikavanje može trajati i duže kod nekih osoba, jer je svaki organizam drugačiji. Međutim, najbitnije je da se u subotu legne ranije kako bi se na taj način telo pripremilo. Vikendom se sat pomera iz nekoliko razloga, ali onaj najvažniji je privikavanje. Treba unositi što više tečnosti, doručkovati na vreme, jesti što raznovrsnije voće i povrće i na taj način možete pomoći organizmu da taj proces privikavanja ubrza. Bilo bi poželjno uključiti i neku fizičku aktivnost koja će vam pomoći da uveče lakše zaspite, ali i da se još lakše probudite - ističe dr Ljiljana Velkov.

Za dobar imunitet neophodno je što više sna

U periodu kada nas očekuje proleće, sunce nam mnogo može pomoći kada je u pitanju pospanost. Posle zime koja je dosta mračna, u ovom periodu nas očekuje mnogo više svetlosti i sunca, što povoljno utiče na naš organizam i raspoloženje.

- Oni koji imaju hroničnu bolest, jako je važno da terapiju ne preskaču. Stres može biti veći, bez obzira što nas očekuje lepo vreme, promena je promena. Smanjićete ga ako ste tokom dana fizički aktivni, i ako se zdravo hranite. Boravak na otvorenom sada je dostupniji nego u zimskom periodu, zato ga treba iskoristiti. Poslednji obrok je najbolje obaviti do 19:20, odnosno minimum dva sata pre spavanja - objašnjava dr Velkov.

Saveti kako se što pre prilagoditi

Stručnjaci ističu za Telegraf, da je potrebno da se što više krećete tokom dana, da se iskoristi period kada nam je dnevna svetlost više dostupnija nego zimi. Pored laganije ishrane, uključiti što više fizičkih aktivnosti. Letnje računanje vremena počinje 31. marta u dva sata ujutru, zato je potrebno da što pre počnete sa pripremama kako bi ste se što pre prilagodili.

Neophodno je biti što manje za televizorom, telefonom ili računarom.

Poremećaj svakodnevnog bioritma

Svako pomeranje je poremećaj bioritma, od uobičajenog na koji je naš organizam naviknut.

- Hormoni sna su veoma bitni za pripremu kako za odmor, tako i za rad tokom dana. Vreme za adaptaciju je potrebno. Poznato je da će mlađi brže da se adaptiraju na ovu promenu, međutim važno je istaći da je svi osete. Razlika je samo u periodu, jer na nekoga može uticati nedelju dana, a kod nekoga može trajati i do skoro mesec dana - kažu stručnjaci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati