Savremena žena

21. 11. 2023. 15:01 8

"Sramna" srpska revija u Parizu: Tesla u togi, farsa!

Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije objavio je da povlači saradnju sa Vesnom de Vinča zbog zloupotrebe Teslinog lika i dela na reviji u Parizu.

U rezidenciji ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj Ane Hrustanović u Parizu, u sredu 15. novembra održano je sedmo izdanje modne manifestacije "Serbian Fashion Day", autorke dr Vesne de Vinča Jugović, koju je podržala i Tamara Vučić, prva dama Srbije.

Ipak, ovog puta fokus nije na njoj.

Naime, ova manifestacija se skraćeno zvala "Tesla Fashion”, a predstavljene su kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle četiri modna kreatora – Bate Spasojevića, Mladena Milivojević Barona, Dejana Milosavljevića i Jelene Mandić Urijel (daljeg potomka čuvenog inženjera i pronalazača Nikole Tesle).

Ipak, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike je imao potrebu da se posebnim saopštenjem ogradi zbog "nedopustive zloupotrebe lika i dela našeg najvećeg naučnika".

- Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji 'U duhu Tesle 2024' koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu - stoji u saopštenju Nikole Lončara osnivača i predsednika Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, Amerika, a prenosi portal Rasejanje.

Oštra reakcija je usledela zbog jednog modela.

- Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom). To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu. Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva. Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati