Savremena žena

Direktno.rs

09. 07. 2023. 09:19 10

Srpkinja najbolji student u Francuskoj, traži je i Švajcarska

"Preko trnja do zvezda", latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević. Prošli su mnogo toga u životu da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli odavajući joj veliko priznanje.

Njeni rezultati pokazuju da je pravi genije a njeni profesori govore da Francuska ne pamti ovakvog studenta.

Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su iz Peći sa Kosova i Metohije. Posle povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj dom i krenuli u nepoznato.

Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, Lazarevićeve je naterala da se još jednom sele.

Odlučili su da probaju "preko".

2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske, gde pokušavaju da se snađu. U početku Lazarevićima je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu.

Ova vredna i poštena porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017.godine. Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Već od početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje i uz marljiv rad postizala je fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvala i priznanja tokom svog osnovnog školovanja a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimanje odabrati. Izbor je pao na studije medicine, piše Blic.

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Naime za samo jednu godinu, dala je po dve godine programa i to na dva fakulteta.

Na medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama.

Njeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Govore da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši.

A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu.

Međutim dobar glas, daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da stipendira u potpunosti Anđelu i plati joj kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student.

Anđela je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zabravlja odakle potiče i dolazi. Ona je rekla za portal „Svi Srbi u Parizu“ da „srpski duh mi svakodnevno pomaže da budem prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavljam naš narod“.

Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Ona je poslala poruku svim našim mladim ljudima koji žive van Srbije:

– Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koji žive ovde da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne sme i ne može nijedna prepreka da zaustavi uspeh naše dece koja su jako inteligentna i borbena za život gde god se nalaze – rekla je Anđela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati