Savremena žena

Direktno.rs

18. 01. 2023. 11:18 3

Odžaklijevska na selu s unukom (13): Želim da progovori

Unuk pevačice boluje od autizma.

Maja Odžaklijevska život je podredila unuku, kada je pre devet godina ustanovljeno da ima autizam. Luka sada ima 13 godina, ali još uvek nije progovorio. Pevačica se, kako bi on imao mir, preselila van grada.

- Savršeno mirno živim, ustanem ujutru oko pola šest, gledam izlazak sunca, u poljane, nahranim svoje životinje. Sednem i pijem kafu, niko me ne maltretira i to je divno. Nema saobraćaja, nema gužve, zvrndave telefona svako malo, imam svoje vreme i želim da uživam u tome. Izolovana sam na selu i to mi prija. Imam zeku, macu, kucu, ptičice, svašta nešto. Nemam još domaće životinje jer za to treba više angažovanja, ali možda ću ih imati, ako bog da - rekla je Maja i priznala da joj je najveća želja da Luka progovori.

- Jeste, njemu je mir bio preko potreban. Dobar je, raste, u pubertetu je, hormoni rade, on je razuzdan, kao žiškica, što je i normalno za dete od 13 godina. Divan je, jedina je muka što ne govori još uvek, iskreno se nadam da hoće, neki su progovorili, neki nikada nisu i to mi je najveća želja - rekla je pevačica koja je svojevremeno objasnila šta ju je navelo da posumnja da Luka ima ovu dijagnozu.

- Ja sam prva to primetila, ne moja ćerka, jer sam već dvoje dece odgajila, imam više iskustva. Prosto, nije imao fokus na mene, a imao ga je sa šest meseci. Nije imao nikakav fokus, nikakvu interakciju. Možete da vičete pored njega, on je u svom svetu i, onako, tužan. To je veoma bolno za roditelje. Prve dve godine govorio je one prve reči koje dete izgovara: mama, tata, baba. A sad više ne govori. On već pet godina ćuti. Doduše, peva i izgovara neke slogove, ali to je sve - opisala je pevačica stanje svog unuka:

Maja je priznala da joj je jubilarni pedeseti rođendan jako teško pao i da je plakala smatrajući da ništa nije postigla.

- Za mnogo toga ili vam je potrebna nenormalna podrška da biste nešto postigli ili zaokružite priču pa znate da ste postojali. Kada sam punila 50 godina, taj dan sam plakala, prijateljice su me pitale zašto plačem, rekla sam im da pola veka živim, a ništa postigla nisam, jao kako su krenule da me grde. Nabrajale su mi šta sam sve postigla i onda sam se malo sabrala, nisam nezadovoljna, ali znam da sam mogla i više i onda pomislim da mi je malo ovaj jedan život - ispričala je za "Blic" pevačica.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati