Savremena žena

Direktno.rs

09. 11. 2022. 10:39 22

Vladika pojasnio mogu li žene u crkvu tokom ciklusa

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke, jedan je od retkih koji vernicima pristupa na savremen način i obraća im se putem društvenih mreža, gde najveći broj ljudi može da ga čuje, posebno među mladima kojima je internet osnovno sredstvo informisanja, ali i usvajanja novih znanja.

Vladika neretko odgovara na brojne nedoumice i važna pitanja kada je reč o navikama, praksi i običajima vezanim za pravoslavlje, a nedavno se osvrnuo na čestu dilemu u pravoslavnom svetu - smeju li žene da se pričešćuju i ulaze u crkvu dok imaju menstruaciju?

Verovanje da žene tokom ciklusa ne mogu da uđu u crkvu je ekstremno rašireno među narodom, što potvrđuje i sam vladika.

"Da li žene mogu da se pričeste tokom menstruacije? Sigurno jedno od najčešćih pitanja koje sam dobio tokom svoje tridesetogodišnje svešteničke službe. I nesumnjivo jedna od najčešćih zabluda među verujućima", napisao je on pre nekoliko meseci na svom Instagram profilu.

"Više puta sam kao sveštenik dobio pitanje da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni cilklus. Odgovor je: MOGU. Odgovor nije moj, već sam ga našao u drevnoj "Sirijskoj didaskaliji" iz 4. veka u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem telu na krštenju, koji nas privodi Hristu, koji nas uvodi u ckrvi, koji nas osvećuje i koji nas spasava. Duh nas vodi ka Hristu Spasitelju. Dakle, nikakve telesne, prirodne nečistote ne mogu da nas odvoje od Boga", istakao je episkop diseldorfski.

On je naknadno pojasnio i poslednju rečenicu u videu usled nerazumevanja koje je usledilo kod dela publike:

"Čini mi se važnim da ovde ostavim pojašnjenje svoje poslednje rečenice u videu, kako se ne bi nastavile pogrešne interpretacije. Naime, u crkvenim krugovima se, kao jedan od osnovnih razloga zašto žene ne bi trebalo da se pričešćuju tokom menstruacije, odvajkada navodi upravo taj – da je menstruacija „telesna nečistoća“ zbog koje žene ne bi smele da pristupe Svetom pričešću. Pomenutu sintagmu sam upotrebio s namerom da naglasim da takvo poimanje ove večite dileme nipošto ne može biti razlog za zabranu pričešćivanja tokom menstruacije. Žao mi je što sam tu sintagmu nesmotreno stavio u kontekst celokupnog odgovora i što iz onoga što sam rekao u videu nije sasvim jasno da se zapravo samo pozivam na izraz koji je jezički uobličen odavno i koji je star koliko i ova zabluda koju sam nastojao demistifikovati u svom odgovoru. Ništa loše ili pak negativno u vezi s menstruacijom nisam imao na umu. Čak ni u primisli. I to je važno imati u vidu prije bilo kakve osude ili pogrešnog tumačenja ovog odgovora u videu", zaključio je vladika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati