Savremena žena

Direktno.rs

28. 05. 2022. 06:00 0

Ako počupate jednu sedu, hoće li ih izrasti više?

Kad ugledaju sedu dlaku mnogi su u iskušenju da je, jednostavno, iščupaju. Ima li koristi od toga i je li tačna priča da se, nakon čupanja sede množe?

"Kosa počinje da sedi kada folikuli dlake dožive pad melanina, ćelija koje daju pigment kosi i koži. Ovo je sasvim normalan deo starenja, iako starost u kojoj dobijete prve sede u velikoj meri zavisi od vaše genetike", kaže dr. med. Rohit Kakar, vlasnik i direktor "Orchard Lake Dermatology & Cosmetics" u Mičigenu.

Iako je seda kosa rezultat nedostatka melanina, svaka osoba proizvodi ovaj pigment različitim tempom i u različitim količinama. Zbog toga ponekad možete videti sedu kosu na glavi osobe koja ima 25 godina i nekoga sa pedeset ko još uvek ima prirodnu boju kose.

Šta je najgore što se može dogoditi ako ipak odlučite da uzmete pincetu i počupate tih nekoliko dlačica?

Siva će ponovo porasti

Ovo je samo kratkoročno rešenje jer će, kao i druge dlake, seda ponovo izrasti. I biće iste boje kao kada ste ih iščupali. Drugim rečima, kada jednom osedite, nema povratka, barem ne prirodno.

Da li ste čuli da čupanjem jedne sede vlasi na tom mestu rastu dve? Na sreću, to je samo mit. Ne postoji naučna osnova za takvu teoriju i u ovom slučaju to su samo "bapske priče". Čupanjem jedne sede vlasi neće izrasti više od jedne. Kada se dlake čupaju, to ne utiče na ostale okolne dlake, jer svaka ima svoju genetiku.

Rizikujete infekcije i ćelavost

Čupanje sede kose i dalje nije dobra ideja, pogotovo ako vam pređe u naviku. Stalno čupanje dlaka može oštetiti folikul, što potencijalno može dovesti do infekcije ili ožiljaka.

Vremenom, ovo bi čak moglo da traumatizuje folikul dlake do te mere da kosa potpuno prestane da raste. A ako počupate više sedih nekoliko puta, postoji mogućnost da oćelavite.

Postoji li siguran način za čupanje kose?

Ne. Svako čupanje kose povećava rizik od infekcije, ožiljaka i gubitka kose. Međutim, ako ne podnosite sede, isecite ih makazama.

Ako neko mora da ukloni sede dlake, najbolji način je da ih pažljivo ošišate malim makazama. Time ćete izbeći traumu folikula dlake.

Uvek vam preostaje opcija za sedu kosu - farbanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati