Savremena žena

[ Izvor: Mediji ]

10. 02. 2022. 13:26 0

Anamarija šokirala region mišićima: Volim sebe u svim izdanjima

Novopečena svetska šampionka u bodibildingu je Hrvatica Anamarija Medak, a izgled ove mlade dame podigao je puno prašine i izazvao burne reakcije u njenoj domovini. No, ovu studentkinju farmacije iz Splita negativni komentari ne dotiču, a svima poručuje da je na svoje telo ponosna i da ga obožava u svim izdanjima.

"Komentara ima uvek, kako pozitivnih, tako i negativnih. Oni koji nisu u sportu i ne shvataju ga, prema mom ekstremnom takmičarskom izgledu imaće negativan stav. Ne obazirem se na njih jer iza mene stoji ogromna podrška porodice i pozitiva meni dragih osoba. Ovako ekstra mišićavo izgledam samo na takmičenjima, to je trenutno stanje. Nakon toga vraćam se u manje mišićavo, ne ovako izraženih separacija. Izgled na pozornici je postignut kombinacijom treninga sa težinama i dijete. To je izgled s jako niskim procentom potkožne masti, gde je svaka linija na telu istaknuta. Tu nije u pitanju velika mišićna masa, već definicija koja daje efekt veličine", objasnila je Anamarija za portal "Slobodna Dalmacija".

Mnogi su joj u komentarima čestitali na disciplini, sportskoj istrajnosti, odricanju, volji, želji, svetskoj tituli. A ima ih i koji su joj poručili da je devojka Popaj, da nije ženstvena, nežna, krhka, elegantna, prefinjena, i da izgleda toliko mišićavo kao da je fizikalac, da će ovakvim tempom postati muškarac... Oni komentarišu, ali se ova 22-godišnjakinja nimalo ne obazire i istrajno sledi svoj cilj!

"Prezadovoljna sam svojim telom. Čeka me još puno rada na sebi. Sve ovo kako izgledam i što sam postigla, nije ni blizu onoga što bih htela. Svake godine ću ga samo unapređivati kako bih bila još bolja u svom tom savršenstvu. Ovaj sport me je oduvek privlačio, ne samo zbog specifičnog izgleda, nego i činjenice da je jako težak, zahtevan. To su ogromna odricanja i veliki trud. Sve to gledam kao na statusni simbol iz razloga što na putu do ovakvog izgleda nema prečica. Samo puno rada i discipline, što me još više privlači. I postavlja još više lestvice", istakla je ona.

U početku joj ovakav izgled nije bio prioritet, ali nakon godina vežbanja u teretani odlučila je da postigne nešto više. I eto - stigla je do vrha, pobedila je na veoma jakom međunarodnom takmičenju Arnold Classic Europe, koje je održano u Sevilji. Pararelno sa sportom, Anamarija i studira - ona je student četvrte godine farmacije u Zagrebu.

"Od malih nogu sam aktivno u sportu, od atletike do cheerdancea, sa 17 godina sam iz čiste znatiželje ušla u teretanu, želela sam probati nešto novo. Ubrzo vidljivi rezultati su mi dali vetar u leđa, zanimanje za svet fitnesa i bodibildinga, što me je i navelo na produbljivanje znanja o treninzima i ishrani. U Zagrebu sam upoznala i svog dečka Ivana Jendrička, zajedno smo počeli trenirati i odlučili se spremiti za takmičenje. Moj prvi izlazak na pozornicu bio je u jesen 2020, kada sam na Evropskom prvenstvu odnela bronzu u juniorima i 6. mesto u seniorima. Mesecima nakon toga posvetili smo se gradnji mišićne mase. A pola godine od prvog tamičenja krenula je i dijeta. Ona se sprovodi mesecima, ništa preagresivno. Nedelju dana pre takmičanje unos hrane je viši, punimo glikogen, normalno solim hranu i pijem tečnosti koliko telo traži. Krenuli smo s njom dosta rano, polako, kako bismo bili sigurni da će forma biti baš onakva kakvu želimo", objašnjava ova Splićanka.

Anamarija priznaje da je na takmičenjima njen izgled ekstreman, ali akcentuje da je njoj i to lepo izdanje.

"Ja zapravo sebe volim u svim izdanjima. Čudim se izjavama da ću s ovakvim sportom postati muškarac. Žena je žena, to što imam manji procenat masti i oblikovano telo, to ne znači da sam postala muško. U suštini me to ne dotiče. Takmičenje je vrh duge pripreme. Tu se vidi telo u pozi, u kojoj se svaki mišić stiska kako bi došao do izražaja. Utisak pojačava i posebno svetlo, tamno, kao i nauljeno telo. Na takmičenju smo u jako niskom body fat stanju koje dugoročno nije održivo ni zdravo. To je samo privremeni izgled koji traje mesec do dva, nakon čega opet dobijemo malo masti. I telo više ne izgleda kao na takmičenju", kaže.

U mesecima kada se ne priprema za takmičenje i dalje jako pazi na ishranu, kod nje nema brze hrane, jede se isključivo zdravo i po tačno propisanim kalorijskim vrijednostima. Preferira pet dnevnih obroka baziranih na ovsenoj kaši, jajima, mesu, pirinčanim krekerima, puno povrća i voća, "whey" proteinu. Tu su i mekozrnasti sir, orašasti plodovi, kus kus, tu i tamo integralno pecivo.

"Režim sprovodim stalno, razlike su samo u količini hrane i kardio treningu. U periodu definicije hrane je manje, kardia je više, ali dnevni cilj koraka i treninzi se vrlo malo razlikuju. Ovo je zapravo životni stil. Izgled s takmičenja nisam postigla samo za šest meseci, on je rezultat godina rada. Svesna sam da je takav režim ekstreman za većinu populacije, ali ja ga s lakoćom sprovodim jer sam našla načine koji meni gode. U svemu ovome je najbitnija organizacija, raspored između treninga, kardia, pripreme obroka, ostalih životnih obveza, studiranja, posla. Nemam puno slobodnog vremena, većinom sam na fakultetu ili u sportu", ističe ona za "Slobodnu Dalmaciju".

Kaže i da u ovom sportu ograničenja nema, ali predispozicija ipak igra ključnu ulogu. Jer, kao u svakom sportu, genetika je uz uloženi trud jako važan faktor. Poručuje i da postoje kategorije za sve godine života i da nikada nije kasno početi trenirati. Makar rekreativno, kako bi se podigao kvalitet života i poboljšalo zdravlje.

"Ovaj sport me izgradio i fizički i psihički. To je jačanje karaktera, strpljenje, ulaganje u nešto čije rezultate tek kasnije vidiš. To je i oslanjanje na samog sebe. Jer ako vi nećete sami, a ko će umesto vas", zaključila je Anamarija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati