Savremena žena

Radmila Nikolić

01. 01. 2022. 10:46 5

ŽENSKE PRIČE Dragana Rakić: Kratka kosa je moj zaštitni znak

Dragana Rakić je zamenica predsednika Demokratske stranke, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ljuba Davidović, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti, kao i na Višoj školi za sportske trenere smer košarka. Bila je aktivna košarkašica i košarkaški trener do 2008. godine, a sada je zaposlena u Gradskoj biblioteci u Vršcu. U intervjuu za Direktno.rs otkriva odakle crpi energiju da istraje na svim poljima kojima se bavi, ali i da li dobar izgled ženama pomaže ili odmaže u poslu, kako održava kondiciju, šta ženu čini damom, koju knjigu preporučuje našim čitaocima...

Odakle crpite energiju da istrajete na svim poljima kojima se bavite? Da li na profesionalnom putu više cenite razum ili srce?

- Oduvek sam bila radoznala i svestrana osoba, tako da sam navikla da živim na "visokim obrtajima". Okušala sam se na mnogim poljima do sada, sa manje ili više uspeha. Bila sam košarkašica, potom i košarkaški trener, triatlonka, biciklistkinja, polumaratonka,  pilot jedriličar, bankarka, profesorka srpskog, bibliotekarka, majka tinejdžera... Opoziciona političarka nije najstresnija uloga koju sam sebi namenila (smeh). Energiju za sve svoje životne uloge pronalazim pre svega u sebi, u porodici, prijateljima i boravku u prirodi. Važno je da radite ono što vam prija i da živite po sopstvenim pravilima. Na profesionalnom putu pre svega cenim rezultate i plemenite ciljeve koje smo postavili ispred nas. Na tom putu su podjednako važni i srce i razum, jedno bez drugog ne ide.

U Vašem poslu pretpostavljam da nema mnogo prostora za eksperimentisanje u modnom smislu, ali i tu detalji dosta govore. Da li se slažete? Šta Vam je najvažnije u tom kontekstu i kako birate, da kažem "fazon"? Koji Vam je omiljeni komad odeće?

- U svetu politike postoje dosta jasna pravila oblačenja i za muškarce i za žene. Najčešće nosim kostime ili sakoe u kombinaciji sa haljinom ili pantalonama. Te klasične poslovne kombinacije volim da oživim nekom originalnom ogrlicom koju najčešće kupujem na bazarima domaće radinosti ili brošem na reveru sakoa. Omiljeni komad odeće mi je bela košulja, jer možete da je nosite u skoro svim prilikama.

S obzirom na to da ste dugo godina bili u sportu, da li ste i dalje fizički aktivni? Koliko Vam je važno vežbanje?

- Čitav život sam u sportu, pa je vežbanje deo moje dnevne rutine. Vikendom  kada imam više vremena, trudim se da budem što više u prirodi, trčim, šetam, vozim bicikl, plivam. Radnim danima, ako ugrabim vremena, uradim par vežbi snage i istezanja. Imam malu teretanu u kući i volim da treniram sama. Dobro poznajem svoje telo i znam kako sa njim da postupam. Nakon treninga misli su mnogo bistrije, tako da je moja maksima "u snažnom telu - snažan duh".

Šta žene najviše kriju?

- Nemam utisak da žene bilo šta kriju. Možda podočnjake i sedu kosu.

Da li je neumesno pitati ih za godine?

- Predrasuda je da žene kriju svoje godine. Naprotiv. Mnoge od nas su ponosne na svoje godine i na svaku boru i ožiljak na svom telu. Zašto bismo krile godine? To je informacija kao svaka druga.

Da li lako zaplačete?

- Kao i svaki čovek, zaplačem kad me nešto pogodi.

Šta prvo primećujete na ljudima?

- Dobrotu i iskrenost.

Šta ženu čini damom?

- Opšte je mišljenje da su dame negovane žene sa lepim manirima, ali baveći se politikom upoznala sa neke neverovatne žene, koje su dame pre svega zbog svog jakog duha i ličnog i profesionalnog integiteta. Za mene je dama žena jake individualnosti koja ima svoju ličnu životnu misiju zbog koje se budi srećna svakog jutra.

Da li dobar izgled ženama pomaže ili odmaže u poslu?

- Dobar izgled može pomoći ili odmoći, kao i svaki drugi resurs koji neko poseduje, samo je pitanje  postavljenih prioriteta i odnosa ka stvarima koje smatramo važnim.

Šta je za Vas najbolji antiejdžing - miran san ili nešto drugo?

- Miran san i negledanje vanrednih obraćanja.

Imate li neku rutinu u nezi lica i uopšte kože?

- Nemam nikakvu posebnu rutinu. Trudim se da uvek pre spavanja dobro očistim lice. Posle mnogo eksperimentisanja, zaključila sam da mom lica najviše prija najobičnija Pantenol krema i poslednjih godina nju koristim.

Šminka, garderoba, frizura, asesoar - kojim redosledom i bez čega ne možete?

- Jedino bez čega se ne može je kapa dok duva vršačka košava. Bez svega ostalog se može. Naravno ne može se ni bez slobode.

Imate li neki trik kada je reč o šminkanju, da li ste ga menjali godinama?

- Ne zadržavam se previše ispred ogledala, jer nemam ni vremena, niti mislim da je to važno za posao kojim se bavim. Volim diskretnu šminku i nemam nikakvih posebnih trikova. Ja sam samo jedna obična žena koja se bavi politikom i koja izgleda kao i većina žena u Srbiji.

Godinama nosite kratku kosu - to je stil u kom ste se pronašli ili praktičnost?

- Kratka kosa je sada već postala moj zaštitni znak. Mislim da mi krakta frizura dobro stoji, a i praktična je, što je svakako dobra stvar.

Štikle - šta prvo pomislite?

- Elegantan način da budem viša od muških kolega. (smeh)

Šta Vam je prva asocijacija kad se kaže savremena žena?

- Odlučna, hrabra, zna šta želi.

Koju ste knjigu poslednju pročitali i koju biste preporučili našim čitaocima?

- Imam privilegiju da radim u biblioteci i da mi dnevno kroz ruke prođe na desetine knjiga. Trenutno čitam roman koji mi je privukao pažnju zbog svog naslova, a zove se "Potencijalni kandidat".  Autor  je turski pisac Erdžan Kesal, a po ovoj knjizi snimljen je i film. U romanu je reč o jednom uglednom lekaru koji je odlučio da se kandiduje za gradonačelnika. Sličnosti između realnosti koju mi živimo u Srbiji i izmaštanog sveta u Kesalovom romanu su neverovatne. Uživam da čitam romane koje su napisali moji prijatelji i poznanici, pa bih pažnju vaših čitalaca skrenula na jednog talentovanog vršačkog pisca Dejana Maka. Upravo je iz štampe izašla njegova zbirka priča "Privlačne utvare" u izdanju KOV-a. Ove priče su nastajale u rasponu od dvadesetak godina, a pisane su u Parizu, Beogradu i Vršcu. Njihovi protagonisti su antijunaci koji ne strahuju od smrti i zbog toga čine ekstremne i nezamislive stvari. U ovakvim prilikama setim se Andrićevog citata: "Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti". Zato nemojte praviti tu grešku. Živite slobodno. To je jedini recept za srećan život - zaključila je Dragana Rakić na temu "Ženske priče" za Direktno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati