Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

28. 08. 2021. 12:20 1

Pepeljuga 21. veka: 20 godina braka koji je šokirao Norvešku

Kada se 2001. godine norveški prestolonaslednik princ Hokon oženio Mete Marit, samohranom majkom burne prošlosti, a skromnog porekla i obrazovanja, bio je to brak nad kojim su se zgražavali konzervativni Norvežani, ali koji je pomerio standarde i ohrabrio mnoge neženje iz evropskih kraljevskih porodica da bračnu sreću potraže izvan dosadnih i uskih krugova „plave krvi“.

Norveška Pepeljuga zove se Mete Marit Tjesem Hejbi. Dete je razvedenih roditelja, duge plave kose, čiji je otac utehu posle razvoda pronašao u braku sa nekadašnjom striptizetom. 

Mete Marit je rano krenula stranputicom, ponavljajući razrede u srednjoj školi, odrastajući na rejv žurkama 90-tih, prepunim alkohola i droge i povremeno radeći kao konobarica. 

A onda je na najvećem norveškom muzičkom festivalu upoznala njega – lepog princa Hokona, prestolonaslednika Norveške, potomka britanske kraljice Viktorije. 

I – nije se desilo ništa! 

Svako je otišao svojoj kući i nastavio svojim putem. 

Mete Marit je rodila sina iz vanbračne veze sa čovekom osuđenim za nasilno ponašanje i posedovanje narkotika. 

Nekoliko godina kasnije ponovo se srela sa Hokonom, zbližili su se, zavoleli i ubrzo počeli i da žive zajedno, bez zvanično objavljenih zaruka.

Mediji su se zainteresovali i krenuli da čeprkaju po divljoj prošlosti buduće princeze. Norveška javnost bila je skandalizovana Hokonovim izborom, u javnosti se čak vodila debata o ukidanju monarhije. Hokon je bio spreman da se zbog ljubavi odrekne i trona.

Budućoj nevesti paparaci nisu davali mira. Da bi kupila garderobu, bežala je u Njujork, gde je niko ne prepoznaje.

Međutim, njen šarm, neposrednost i iskrenost ubrzo su stekli naklonost kraljevske porodice, ali i šire javnosti.

Na konferenciji za novinare, uoči venčanja, sa suzama u očima, izvinila se naciji zbog svoje burne prošlosti i rekla da ne podržava upotrebu droga. 

Mete Marit i prestolonaslednik Hokon venčali su se 25. avgusta 2001. u katedrali u Oslu. Ostaće upamćene reči biskupa koji ih je venčao: „Trijumfovala je ljubav, a ljubav je najvažnija na svetu, važnija i od vere i od nade. Ovo je postmoderni brak!“

Kum na venčanju bio je danski prestolonaslednik princ Frederik, koji će koju godinu kasnije i sam oženiti devojku bez plave krvi, ali doduše i bez sličnih kostura u ormanu, Tasmanijku Meri Donaldson.

Kako bi opravdala ukazano poverenje, Mete Marit je počela da se obrazuje i usavršava. Kraljevska kuća saopštila je da je pohađala kurseve na raznim univerzitetima, od Londona do Osla, doduše bez diplome, da bi 2012. stekla zvanje mastera menadžmenta.

Dodeljene su joj i brojne društvene funkcije, od kojih su neke izazvale kritike dela javnosti, zbog sumnji u adekvatnost njenih kvalifikacija.

Svetski ekonomski forum ju je proglasio jednim od mladih lidera današnjice.

Ujedno je i ambasador norveške književnosti u svetu.

Prvih godina braka rodila je dvoje dece,  prestolonaslednicu princezu Ingrid Aleksandru i princa Svere Magnusa.

Norveška je 1990. promenila pravilo nasledne muške primogeniture. Ipak, to se pravilo ne primenjuje retroaktivno, pa je princ Hokon ostao naslednik krune, a ne njegova starija sestra Marta Luiz. Zato će 17-godišnja Ingrid Aleksandra jednoga dana postati prva žena koja će vladati Norveškom posle kraljice Margarete u 15. veku.

Prvi sin Mete Marit, Marijus Borg, nema nikakvu titulu i nije deo zvanične kraljevske porodice, iako je odrastao u njihovom domaćinstvu. Ovaj 24-godišnjak sada živi uglavnom u SAD i trudi se da ne skreće pažnju javnosti na sebe.

Osim brojnim zdravstvenim problemima koje je imala poslednjih godina sa hroničnom plućnom bolešću, ni njegova majka ne privlači više toliko medijske pažnje. 

Ipak, kritikovana je zbog pomoći koju je pružila jednom bračnom paru bliskom kraljevskoj porodici da nađe surogat majku u Indiji, što je procedura koja je u Norveškoj zabranjena. 

Takođe, u javnost je izbila i priča o poznanstvu i druženju Mete Marit sa Džefrijem Epstinom, kasnije osuđenim podvodačem i seksualnim prestupnikom, koji je pod misterioznim okolnostima izvršio samoubistvo u američkom zatvoru. Princeza se tim povodom obraćala javnosti, žaleći što nije dobro proučila Epstinovu prošlost.

Proslava 20-godišnjice braka norveškog prinčevskog para obeležena je samo simbolično, jer je njihova ćerka dobila ovih dana kovid 19, pa je cela porodica ostala u izolaciji. 

Ljubav je odolela izazovima i vremena i predrasuda. Mete Marit ne veruje da živi kao u bajci i priznaje: „Ne osećam se kao Pepeljuga“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati