Savremena žena

07. 03. 2020. 17:29 0

U susret 8. martu

"Društvo u kojem se ne čuje glas žena nije manje žensko, ono je manje ljudsko". Ove reči irske političarke Meri Robinson predstavljaju suštinu borbe za ravnopravnost žena i muškaraca jer ženska prava nisu ništa drugo do ljudska prava. Zato Međunarodni dan žena treba da posvetimo ženama koje su pokrenule tu borbu, istrajavale, ali i gubile živote u njoj.

Ženama koje su u daleko težim uslovima od današnjih izvojevale da se čuje glas žena. Na žalost, tekovine teško izvojevanih ženskih prava, ni danas se ne uvažavaju na pravi način. Žene i dalje nemaju jednaka primanja kao i muškarci, iako obavljaju isti posao. Prisutnije su u neformalnim načinima zapošljavanja.

Izložene su mobingu mnogo više nego muškarci, dok su stereotipi o ženama još uvek veoma rasprostranjeni. Mediji su puni seksističkih i mizogenih izjava koje dolaze od visokih državnih funkcionera. Broj žena žrtava nasilja je u Srbiji je još uvek poražavajući - iz godine u godinu ima sve više prijava nasilja u porodici, kao i na javnom mestu.

Položaj žena se invaliditetom, žena iz marginalizovanih grupa, žena iz rurarnih krajeva je izrazito nepovoljan.

Ne smemo zaboraviti značaj Osmog marta, za koji su se izborile naše prethodnice, nismo ga iskoristile u meri u kojoj smo mogle, a pri tom rizikujemo i da izgubimo prava koja su tom pobedom ostvarena.

Odbornica Skupštine grada Beograda, Master kulturološkinja, članica Predsedništva SSP Ferida Ćustović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati