Putovanja

Direktno.rs

29. 03. 2021. 14:28 0

Usamljena piramida: Pustinjsko čudo koje oduzima dah

Nadrealni prizor piramide koja se izdiže usred sablasno bele ravnice najviše liči na scenu iz naučno-fantastičnog filma. Ali, nije je napravio čovek.

Argentina ima svoju neobičnu atrakciju zvanu Kono de Arita. Reč je o prirodnoj formaciji koja niče iz slane ravnice u obliku piramide.

Samo što nije baš prava piramida već vulkan. Kako je vulkanska aktivnost bila preslaba da bi eruptirao, ovaj čudan vulkan je zadržao svoj oblik i sada "odmara" u miru, piše "Pun kufer".

Deluje kao da ste na nekoj drugoj planeti, pogotovo u predvečernjim satima kada pred sobom imate prizor bele ravnice, tamnog neba, piramide i punog meseca nad njom.

Čak i na tolikoj nadmorskoj visini (4.500 metara) imaćete osećaj da ste u kakvoj ravnici jer se u daljini protežu još viši vulkanski vrhovi.

Nalazi se u mestu Salar de Arizaro, slanoj argentinskoj zemlji i zaravni planinskog masiva Ande. U ovom području ne uživaju samo turisti i posetioci već i firme koje vade natrijum, litijum, kalijum i naravno - so.

Prostire se na 1.600 kilometara kvadratnih, a po veličini je ova slana pustinja šesta u svetu i druga u Argentini (da, ipak ju je prešišala Salinas Grandes). 

Smešteno je na severu Argentine, uz samu granicu s Čileom. U susedstvu je i Bolivija, pa ako ste za jedno putovanje s malo više adrenalina i boravka u prirodi, ovo je opcija za vas.

Najlepše vreme za obliazak je u proleće ili u jesen, dok leta znaju da budu kišovita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati