Ljubav

Direktno.rs

10. 01. 2024. 08:52 0

Reč koja provereno ubija vezu

Veze su kompleksne, ali jedna jednostavna promena podstiče ljubav i razumevanje, piše za Psychology Today psiholog Dejvid Altman.

Tokom mog rada kao psihoterapeut, uvek me je iznenađivalo kako konstantni, mali zahtevi koje jedan partner postavlja drugom dovode do izazivanja besa drugog partnera, čime se uništava veza. Ovi zahtevi često proističu iz skrivenog, nesvesnog scenarija pojedinca o tome kako bi njihov partner „trebalo“ da se ponaša.

Često zvuči ovako: "Treba da znaš šta želim", "Treba da znaš šta mislim", "Treba to ovako da uradiš", "Nemoj to da radiš!".

Da, to je reč "treba" koja usmerava vaša očekivanja o tome kako verujete da stvari treba da budu.

U jeziku kognitivno-bihevioralne terapije, imati čvrst set "treba" predstavlja kognitivnu distorziju ili grešku u razmišljanju. Kao što sam rekao mnogim klijentima, "Nemoj se obavezivati na svoje ‘treba'". I, u nekim slučajevima, to može da se dopuni sa "Nemoj se obavezivati na tuđe 'treba'".

Kakav bi bio vaš život ako biste promenili svoja očekivanja, smanjili ih ili čak prestali da dozvoljavate da određuju vaše reakcije? Iza očekivanja može se kriti čvrsto "treba" verovanje ili pravilo o tome kako stvari treba da budu.

A ipak, "treba" često čine život težim, terajući nas da oštro sudimo o drugima, a ne da pominjemo sebe.

Opuštanjem čvrstih očekivanja možete postati fleksibilniji, prilagodljiviji i prihvatajući ono što nije pod vašom kontrolom.

Iako određena verovanja mogu biti deo vašeg porodičnog sistema i načina kako ste odrasli, možete izabrati da živite drugačije.

To je otključavanje zatvorske ćelije u kojoj vi i drugi ste zatočenici. Upotrebom svesnosti, možete postati svesniji "treba" i udaljiti se od njihovih štetnih efekata. Evo efikasnog i jednostavnog vežbanja koje može da vam pomogne da počnete.

Vežba svesnosti za otpuštanje "treba" i očekivanja

Imenujte jedno očekivanje koje vas uznemirava. Da li je to kada neko ne odgovara na vašu poruku odmah, ne kaže "izvinite" nakon što vas nehotice udari ili ne obavlja posao onako dobro kao vi? Ili možda postoji lično očekivanje, poput dobijanja najbolje ocene na poslu. Lista je beskrajna.

Donesite izvršnu odluku da otpustite svoje očekivanje na jedno popodne, jedan sat ili ceo dan. Uvek se možete vratiti kasnije ako želite.

Odlučite se za stav otvorenosti i prihvatanja prema ovom očekivanju. Posmatrajte ga kao svoju želju umesto "treba".

Zapitajte se: "Realno, šta je najgore što može da se desi u narednih pet minuta ako ovo očekivanje nije ispunjeno?"

Reagujte drugačije. Izaberite ponašanje koje vas izbacuje iz autopilota i omogućava vam da reagujete na fleksibilan i prilagodljiv način.

Razmislite o jednoj koristi od opuštanja u vezi sa vašim očekivanjima.

Zaključak

"Trebalima" koje ste naučili tokom celog života trebaće vreme da se transformišu. Budite ljubazni prema sebi. Dobra vest? Svaki put kada primetite i otpustite jedno očekivanje, oslobađate sebe i druge tako što postajete prihvatljiviji i otvoreniji.

Ova praksa, koja je izdvojena iz mog novog priručnika "Jednostavna svesna otpornost", može se koristiti kada ste suviše strogi prema sebi, negativno brzo reagujete ili vam je potrebno emocionalno rashlađivanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]

Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati