Ljubav

Direktno.rs

04. 08. 2022. 21:59 0

Prepoznajte da li ste u braku sa narcisom

"Kako to ranije nisi primetila?" Ovo je pitanje koji mnogi postavljaju ženama koje su se venčale za narcisa. Oni sigurno ne znaju onda da narcisoidni poremećaj ličnosti nije tako lako uočiti, posebno u ljubavnim odnosima.

Narcisi u početku odnosa ostavljaju neverovatan utisak zabavne, divne osobe, neodoljive, nekoga ko zrači lepotom, harizmom i pokazuje vam da će zauvek biti tu. Imate osećaj da ste upoznali nekoga ko je potpuno savršen - jedinstven, neponovljiv... Lako se zaljubljujete, narcis vas vezuje za njega, pokazuje kako vas vodi u neki srećniji, savršeniji život. Ali, kada vas potpuno osvoji, veže za sebe, maske postepeno i polako počnu da padaju.

Mnoge žene nažalost godine provedu sa narcisom, a kada otkriju njegovo pravo lice, već je samopouzadanje ugroženo, postoje emotivne rane i više nismo ista osoba. Ali otkrivanje je prvi korak ka isceljenju od ovog toksičnog odnosa, a kasnije ide isceljnje srca, do ponovnog pronalaska sebe kao divnog i fantastičnog bića.

Evo kojih 7 stvari se događaju kada se žena uda za narcisa:

1. Veza je pod njihovim uslovima - Možda su vam ranije stvarali iluziju u prošlosti da ste centar sveta i da su samo želeli da rade sve što vas čini srećnim, ali to je bila samo iluzija. U vezi postoji nejednaka dinamika moći - narcis želi uvek da dobije ono što želi, ne obraćajući pažnju na vaše potrebe i želje. NJihove potrebe su na prvom mestu i to je sve o čemu mogu da razmišljaju. Ovo prelazi u svaki aspekt vašeg života, od onoga što žele da jedu, do toga kada žele da idu u bioskop, na kojoj strani kreveta spavaju, pa čak i kako punite mašinu za pranje veša.

2. Nekako ste vi uvek krivi - Čak iako mirno započnete razgovor, imate zapisane sve argumente, na zdrav način saopštavate narcisu gde greši, šta vas je povredilo, šta nije dobro u odnosu - na kraju ste vi uvek krivi. Oni će vas naterati da posumnjate u sebe, počećete sebe zaista da preispitujete i tražite krivca u sebi. Zapamtite, narcis nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke.

3. Ne obraća pažnju na vas, svi ostali su važniji - Narcis vam ne pruža pažnju kao nekada. Prema svima je pažljiv, pokazuje s eu najboljem svetlu, a vas vešto ignoriše. Kada ste postali njegova supruga, on je zadovoljio svoj ego. Sada mu je potrebno da se hrani nekom novom pažnjom,. tuđim sjajem u očima kada ga vidi i hvalospevima. Zbog toga su narcisi često skloni preljubi.

4. Oni će uticati na vaš izgled i način života - Narcisi vam nameću određeni stil života, oblačenja, izgleda, ponašanja... Polako u ogledalu vidite drugu osobu. On vas kreira onako kako želi, a to su sve načini da vas kontrolišete tako da se osećate nemoćno bez njih i da ih nikada ne napustite čak ni kada počnete da ih prezirete.

5. Manipulacija tišinom - Kada se naljute na vas, mogu da ćute i ne progovore reč. Neće vam reći zašto su ljuti, neće komunicirati sa vama, već će tišinom činiti da se još više preispitujete, osećate nesigurno i da sve više žalite zašto ste pšočinili grešku, za koju često i ne znate da ste napravili. Otvorena komunikacija je neophodna za zdrav i kvalitetan odnos, ali sa narcisom je to nemoguća misija.

6. Sve ređe ćete viđati svoje drage ljude - Dobro poznat način na koji narcisi drže svoje žrtve zarobljene u braku jeste tako što ih izoluju. Ovo se nikada ne dešava ođednom. Obično je to kroz proces okretanja vas protiv drugih ili ubeđivanje da nikada ne bi mogli da vas brinu ili vole na način na koji vas vole. Ovo je posebno kada imate zajedničku decu i osećate se kao da nećete imati nikakvu pomoć ili podršku ako izađete iz veze. Ne dozvolite da vas strah od samoće i zona komfora sprečavaju da izađete iz otrovne veze.

7. Gubite sebe - Čekaju vas dobre i loše vesti onog dana kada konačno izađete iz narcisoidnog braka. Loša vest je da ćete otkriti da ste se potpuno izgubili i da vam se možda čak i ne dopada to što ste postali. Dobra vest je da vam odlazak otvara jednu novu stranicu u knjizi života, priliku da pronađete sebe, pa čak i da se ponovo stvorite u verziji koja najbolje odgovara vašoj prirodi i najluđim snovima.

Zaslužujete da budete sa nekim ko vas podstiče da volite sebe, sa osobom sa kojom mirno i harmonično zajedno starite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati