Kultura

21. 10. 2024. 17:36 3

"Logično je...": SNP o imenovanju Kolje i Aje Jung za direktore

Od Nikole Pejakovića i Aje Jung očekujem kreativnost i inventivnost u poslu koje je pred Srpskim narodnim pozorištem, saopštila je v.d. upravnika SNP-a Ljubinka Gvozdenović.

Nakon što je juče stigla vest da su glumac, scenarista, reditelj i muzičar Nikola Kolja Pejaković i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung postavljeni na rukovodeće pozicije u Srpskom narodnom pozorištu, i to u sektorima Drame i Baleta zvanično ju je potvrdila i vršilac dužnosti upravnice najstarijeg teatra u nas - Ljubinka Gvozdenović.

Povodom promene direktora Gvozdenović ističe da „nije neobično već logično da svaka nova uprava bira i postavlja svoje najbliže saradnike“:

- U ovom slučaju - direktore umetničkih jedinica. Želeći ne da promenim, već da unapredim umetničke programe, posle dužih konsultacija, odlučila sam da na mesto direktora UJ Drama postavim Nikolu Pejakovića, istaknutog umetnika, reditelja, pisca, glumca i muzičara, a na mesto direktorice UJ Balet da postavim Aju Jung, koja je u svetu baletske umetnosti i poznata i cenjena. Verujem da ovakav izbor ne treba dalje obrazlagati, budući da oboje predloženih umetnika imaju biografije koje ih preporučuju za pomenuta mesta. Očekujem od njih kreativnost i inventivnost u zajedničkom poslu koji je pred nama, tj. pred Srpskim narodnim pozorištem - naglasila je Ljubinka Gvozdenović.

Podsetimo, Pejaković na mestu prvog čoveka Drame SNP-a menja glumicu Sonju Damjanović, koja je na tu funkciju bila postavljena pre samo godinu dana, a Aja Jung baletskog igrača Tonija Ranđelovića, koji je na toj poziciji bio od 2017. A pre nepuna dva meseca došlo je do smene na čelu Srpskog narodnog pozorišta, najstarijeg profesionalnog teatra koje je osnovano još 1861. godine u Novom Sadu. Umesto vršioca dužnosti upravnika SNP-a Zorana Đerića, koji je tu funkciju obavljao godinu i po dana, Pokrajinska vlada imenovala je krajem avgusta, takođe u v.d. statusu, Ljubinku Gvozdenović, diplomiranu producentkinju koja je čitav radni vek provela u ovom teatru.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati