Kultura

[ Izvor: Mediji ]

10. 03. 2024. 20:27 2

Noćas je dodela Oskara: Sve što treba da znate

U ponoć po srpskom vremenu, u noći između nedelje i ponedeljka, startovaće ovogodišnja dodela Oskara za 2024. godinu. Tim povodom, evo i osnovnih informacija o ceremenoniji koju će gledati milioni ljudi širom sveta.

Gde možete gledati dodelu Oskara 2024?

Brojne televizije širom sveta će prenositi ovu ceremoniju. Kod nas, u Srbiji, TV prenos dodele Oskara možete pratiti od ponoći na RTS 1.

Pre zvanične dodele Oskara 2024. biće crveni tepih. Glumica Vanesa Hadžens će i ove godine ponovo biti domaćice revije crvenog tepiha Oskara, a njena podrška biće Džulijan Hau, zvezda emisije "Dancing With the Stars".

Ko je domaćin dodele Oskara 2024?

Džimi Kimel vodi ceremoniju dodele Oskara, i to ćetvrti put. Samo su Bili Kristal, Džoni Karson i Bob Houp bili domaćini više puta.

Što se tiče toga šta da očekujemo, Kimel je rekao Deadline-u da očekuje da će dodela Oskara biti o filmovima i zabavi, a ne o socijalnim pitanjima ili politici.

Ko je nominovan za Oskara ove godine?

Film "Openhajmer" će imati 13 nominacija. "Jadnice" ("Pour Things") su sledeće sa 11 nominacija. Skorsezeov film "Ubice cvetnog meseca" je nominovan u 10 kategorija. Ovogodišnja šampionka na blagajnama, "Barbi", zaradila je 8 nominacija, uključujući najbolji film i najbolju sporednu glumicu.

Na listi nominovanih glumaca nalaze se velika imena kao što su Bredli Kuper, Kilijan Marfi, Robert De Niro, Rajan Gosling, Ema Stoun, Robert Dauni junior i Džodi Foster.

Za nagradu najbolji film bore se "American fiction", "Anatomy of Fall", "Barbie", "The Holdovers", "Killers Of The Flower Moon", "Maestro", "Oppenheimer", "Past Lives", "Poor Things" i "The Zone of Interest"

Za titulu najboljeg glumca bore se Bredli Kuper ("Maestro"). Kolman Domingo ("Rustin"), Pol Đamati ("The Holdovers"), Kilijan Marfi ("Oppenheimer") i Džefri Rajt ("American Fiction").

Za titulu najbolje glumice se bore Anet Bening ("Nyad"), Lili Gledstoun ("Killers Of The Flower Moon"), Sandra Huler ("Anatomy of Fall"), Keri Maligen ("Maestro") i Ema Stoun ("Poor Things").

Za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja bore se "Il Capitano" (Italija), "Perfect Days" (Japan), "Society Of The Snow" (Španija), "The Teacher's Lounge" (Nemačka) i "The Zone of Interest" (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Za najboljer režisera se bore Džastin Trit ("Anatomy of Fall"), Martin Skorseze ("Killers Of The Flower Moon"), Kristofer Nola ("Oppenheimer"), Jorgos Lantimos ("Poor Things") i Džonatan Glejzer ("The Zone of Interest").

Evo i svih nominacija za Oskara.

Ko nije nominovan za Oskara ove godine?

Jedno od velikih iznenađenja bio je propust Leonarda Dikaprija i njegove uloge u filmu "Ubice cvetnog meseca" u kategoriji za najboljeg glumca. Margo Robi, zvezda filma "Barbi", je takođe izostavljena u kategoriji najbolja glavna ženska uloga. Režiserka Greta Gervig (Barbi) i njen kolega Aleksandar Pejn (The Holdovers),, izostavljeni su iz trke za najboljeg reditelja. Iznenađujuće, dokumentarni film "Still: A Michael J. Fox Movie" i "American Symphony" su nominovani u kategoriji najbolji dokumentarni film.

U kategoriji za najboljeg glumca, glavni glumac ostvarenja"Openhajmer" Kilijan Marfi je favorit, a slede je Pol Đamati za ulogu u filmu "Holdovers". Svoju šansu iz prikrajka vrebaju Džefri Rajt, Bredli Kuper i Kolman Domingo.

Što se tiče nagrade za najbolju glumicu, favoritkinje su Lili Gledstoun ("Ubice cvetnog meseca") i Ema Stoun ("Jadnice")

Za titulu najbolje muške sporende uloge konkurišu Sterling K. Braun, Robert De Niro, Rajan Gosling i Mark Rafalo, a nije isključeno da nagradu dobije i Robert Dauni Džunior.

Kategorija najbolje sporedne glumice izaziva pažnu. Favoritkinja je nesumnjivo Da'Vajn Džoj Rendolf, koja je bila sjajna u filmu "Holdovers". Nagradi se nadaju i Danijel Bruks za njenu ulogu u filmu "The Color Purple", Amerika Ferara za ulogu u filmu "Barbi", Emili Blant za ulogu u filmu "Openhajmer", odnosno Džodi Foster za ulogu u filmu "Nyad".

Kada treba da se glasa za Oskara?

Članovi Akademije predali su svoje konačne izbore 27. februara

Gde će se održati ceremonija?

Nagrade Akademije ponovo će biti uručene u Dolbi teatru u Holivudu.

Ko su ovogodišnji prezenteri Oskara?

Među prezenterima su Zendeja, Nikolas Kejdž, Džejmi Li Kertis, Brendan Frejzer, Metju Mekonahi, Mišel Jeoh, Al Paćino, Mišel Fajfer, Maheršala Ali, Džesika Lang, Ke Hju Kvan, Bad Bani, Kris Hemsvort, Dvejn Rok Džonson, Majkl Kiton, Redžina King, Dženifer Lorens, Kejt Mekinon, Rita Moreno, Džon Mulani, Ketrin O'Hara...

Ko će nastupati?

Pominju se brojna imena, poput Džona Batista, Beki Dži, Bili Ajliš i Fineasa O'Konela, Skota Džordža i Osejdž Singers, Rajana Goslinga i Marka Ronsona.

Ko je Vaš favorit za da osvoji Oskara?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati