Kultura

[ Izvor: Tanjug/Telegraf ]

04. 03. 2024. 10:21 4

Bjela: Domaći filmovi najgledaniji, Hrvatska zatvorena

"Film 'Toma' gledao je 1,1 milion gledalaca, a najgledaniji strani film - holivudski Avatar 300.000 ljudi. Isto je sa serijama, imamo publiku koja voli domaće glumce, domaću temu, domaću kreativnost", rekao je Bjelogrlić.

Domaći fiimovi su u Srbiji uvek bili mnogo gledaniji od stranih, nijedan svetski hit ne može da se približi domaćem, što potvrđuje i "Toma" koji je bio višestruko gledaniji i od najgledanijeg holivudskog, rekao je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić na Kopaonik biznis forumu, na panelu "Kreativna industrija u Srbiji - Most ka uspehu" na kojem je bilo reči i o uticaju veštačke inteligencije (AI) na filmsku umetnost i potrebi regionalnog povezivanja.

"Film 'Toma' gledao je 1,1 milion gledalaca, a najgledaniji strani film - holivudski Avatar 300.000 ljudi. Isto je sa serijama, imamo publiku koja voli domaće glumce, domaću temu, domaću kreativnost", rekao je Bjelogrlić.

Domaća produkcija je i dalje superiorna nad stranom, ocenio je Bjelgorlić na panelu, na kojem su govorili i producent Milena Trobožić Garfild i direktor hrvatskog Weekend media festivala Tomo Ricov.

Bjelogrlić je ocenio da je srpska kreatnivna industrija - filmska TV produkcija, dosta zanimljiva i dosta intenzivna.

Dodao je da je Srbija, što se tiče same produkcije i kvantiteta, bili u samom vrhu istočne Evrope.

- Imamo zanimljive serije, ali nemaju gde da se prikažu - rekao je on i naglasio da treba da se držimo regiona, jer on je osnov.

Dodao je da mu je prosto neverovatno da nismo uspeli da se približimo Bugarima, Rumunima i Grcima, s obzirom na to da delimo mnoge zajedničke stvari od svakodnevice do istorije.

Bjelogrlić je dodao da je problem što je Hrvatska zatvorena, na šta je Ricov u šali dodao da to turbofolk, ako je to kreativna umetnost, demantuje i ''da bi on u šleprerima mogao dolaziti''.

Bjelogrlić je rekao da je o toj saradnji i zatvorenosti Hrvatske govorio i u Zagrebu.

Na skupu je bilo reči i o AI i algoritmu koji kreira ukus publike, nameće joj šta treba da pogleda, a Bjelogrlić je ocenio da Netfliks poslednjih godina nije napravio napredak jer se rukovodi algoritmom šta publika želi, a ne onoga što bi bilo novo, što je inovativno i drugačije.

Reditelj je izrazio zabrinutost da bi na taj način veštačka inteligencija mogla da ubije kreativnost.

- Do pre deset godina imali smo brojne dobre serije, a poslednjh godina samo jednu - rekao je Bjelogrlić.

Kako bi publika imala kvalitetan sadržaj važno je da kreativna industrija ne padne u šake veštačke inteligencije koja bi samo kopirala već postojeće formate iz filmova i serija, kazao je on, dok je Ricov podsetio da AI čoveku govori šta bi trebalo da gleda.

- Ali kod AI postoji jedna dobra stvar, a to je ta što ona ne može biti kreativna, ne može proizvesti nešto na način koji će promeniti i pomeriti stvari, to što ne može biti kreativna je zrnce spasa, da nećemo biti zombiji i roboti - rekao je Ricov.

Bjelogrlić koji je podsetio da je smisao umetnika da širi vidike, razbija predrasude, predstavlja društvene probleme i pojave, ali i da obrazuje, kao dobro ocenio je to što se u trci za Oskara nalazi nekoliko evropskih filmova, što znači da se Holivud otvara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati