Kultura

Direktno.rs

16. 12. 2023. 12:23 4

Ovom pesmom nas je Đole upozoravao gde živimo (VIDEO)

U moru ljubavnih, autobiografskih, porodičnih, svakodnevnih pesama Đorđe Balašević nikada se nije libio da priča i peva o politici. Uvek je javno govorio i suprotstavljao se vlastima, pogotovo onima do 2000. i od 2012. godine. Devedesetih je objavio hit "Leged'a o Gedi Gluperdi", gde je ispričao život Slobodana Miloševića i Mire Marković.

Upravo je Geda bio upečatljivi lik Srbije u to vreme, tadašnje vlasti i svih problema sa kojima smo se susretali. Legendarni kantautor je, baš kao i danas, i u to vreme bio zabranjivan u režimskim medijima, na televizijama i u novinama, jednostavno bio je nepodoban.

"Geda Gluperda" dođe mu nekako kao preteča neprolaznom hitu "Živeti slobodno" ili najnovijem "Dno dna", gde je opisao sadašnje vladaoce Srbije.

Balaševićeva pesma postala je simbol jednog nesrećnog vremena u kom smo živeli, a sa kojim se, nažalost, u sličnom obliku susrećemo i danas.

S pomenutog albuma poznata je i pesma "Živeti slobodno" koja je postala simbol protesta u Srbiji.

Leged'a o Gedi Gluperdi

Ovo je priča koju vrlo nerado pričam… to je priča o antihristu jednom i raspikući, Gedi, takozvanom… sto je silnu zemlju nasledio od pokojnog teče i sve spisko. Bilo je tih slučajova već i ranije, da je neko zemlju potrošio i razbuco, al’ da je neko našu zemlju razbuco, to još nismo doživljavali, e tu smo se mi iz familije malko zamislili i metili prst na čelo, mada je bilo predloga da i Gedi prislonimo štagod na čelo, al to nije proslo… mislim još me nije prošlo.

Gedo, gluperdo
Svu si zemlju proćerd’o
Kud si srlj’o, di si gled’o
Gedo gluperdo

Jednom tako Geda iš'o na vašar, za opkladu jaho junca… otkad je s tog junca tresno malko usta krivi desno, breca se i bunca. A jednom opet Geda iš'o u teater i gledo komad sa onim vitezom i zmajom. Još mu tad na pamet palo da se čim odraste malo oženi aždajom. I svi mu kažu:

Gedo gluperdo
Svu si zemlju proćerd'o
Sve si spisk'o sram te bio
Gedo bekrijo

Jednom Geda onda iš'o na igranku, al ga bubnjar merko mrsko i drsko… Šta me gledaš, ti sa kosom, e odma mu je Geda nosom pesnicu razmrsk'o – u paramparčad. Jednom Geda jedva iš'o u crkvu, al i tu se bruko grdno… još sramote i belaja, ister'o ga otac Paja jer je naglas… podrigiv'o.

Gedo gluperdo
Svu si zemlju proćerd'o
Sve si spisk'o sram te bio
Gedo bekrijo

E, vidiš, ovakav solo Geda ne bi odsvir'o ni mrtav!

Ovo je druga glava o Gedi pripovedanja. Geda je… kako bi ga fizički opis'o.. jako ima oštar pogled, mož’ seći lubenice njim, al drugo mu tupo, svu je zemlju slup'o. Jednom zgodom Geda iš'o da pravi mostić, pa pričkino palac daskom. Siso ga da smanji otok i smišljao da bolje potok zatrpamo časkom.

Jednom tako Geda nije nigde iš'o za promenu, što je nazalost značilo da smišlja neku još goru bedu… uvali se na otoman, reklo bi se “Al je skroman!”, al mi znamo Gedu, i svi mu kažu:

Gedo gluperdo
Svu si zemlju proćerd'o
Sve si spisk'o sram te bio
Gedo bekrijo

Jednom davno Geda iš'o u bioskop, tužni ruski ratni film ga dirno svojski. Sav uplakan reče ženi: “E, to vidiš da je meni, ratova i vojski!”. A jednom tako nijednom nije otiš'o na sud, a minus sam upis'o kredom. Ja kad se zaparniči, tu sve ima da varniči, teško nama s Gedom! I svi će mu kasti u glas:

Gedo gluperdo
Svu si zemlju proćerd'o
Sve si spisk'o sram te bio
Gedo bekrijo

Slušaj ovo, jebo te! E, to Geda ne bi odsvir'o sve da kupi klavir s četir' noge!

Ovo je treća glava o Gedi. bilo bi još glava, Geda je ko meksikanska serija sa hepiendom, jer kakogod se završi bice hepiend… za nas il za Gedu. Jednom tako Geda iš'o na živce, jedio komšiluk redom. I sad, ko je lud najposle, da li Geda il mi što se natežemo s Gedom. Stalno brašo Geda iš'o u krajnost. Osta zemlje tol'ko samo, da mi lepo našeg Gedu kada pođe sve po redu, sretno zatrpamo, na šta ce popa kasti:

Gedo gluperdo
Svu si zemlju proćerdo
Sve si spisko sram te bio
Gedo bekrijo

Frenetično!
Evribadi!
Za njim!
Držte Gedu!
Puškom i torpedom svi za Gedom!
Šorom sredom svi za Gedom!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati