Kultura

[ Izvor: Mediji ]

06. 04. 2023. 11:51 0

Preminuo novinar Živadin Mitrović

Dugogodišnji novinar i urednik Studija B Živadin Mitrović preminuo je juče u 76. godini, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Živadin Mitrović rođen je 12. februara 1947. godine u Maloj Sugubini kod Trstenika, završio je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, a i njegov novinarski rad temeljio se na izveštavanju o umetničkom stvaralaštvu.Ostavio je značajan doprinos novinarstvu o kulturi, a bio je i direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu. Karijeru je započeo pisanjem u studentskim listovima, a profesionalno se počeo baviti novinarstvom u Studiju B. Kao lutaući reporter, izveštavao je prvenstveno sa kulturnih, ali i sa društveno-političkih i drugih manifestacija.

Njegova zapažanja i analize o kulturi ostala su zabeležena i u štampi – sarađivao je sa listovima Danas, Politika i Književnim novinama, a brojne likovne kritike je pisao i objavljivao u časopisu Umetnost.

Godinama se susretao sa najznačajnijim evropskim umetnicima, a priče o njihovom stvaralaštvu i životu objedinio je u knjizi Pariski razgovori.

Bio je član Udruženja novinara Srbije (UNS) od 1978. godine. Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati