Kultura

Direktno.rs

08. 01. 2023. 16:00 1

Top 10 filmova koji su najviše zaradili protekle godine

Na listi su tri filma koja su zaradila više od milijardu dolara.

I filmskoj industriji je kraj godine prilika za podvlačenje crte. Tada se beleže i prihodi koji su filmovi ostvarili tokom godine. Lista je nastala prema brojkama Box office Mojo na dan 29. decembar 2022.

10. "Moon man" (Čovek na Mesecu)

Deseta na ovoj listi je kineska naučno-fantastična komedija "Moon Man", premijerno prikazana u Kini 29. jula 2022. godine. Priča prati radnika na održavanju Du Gu Jea koji je ostavljen sam na Mesecu, kada asteroid naizgled uništi sav život na Zemlji. Je je nesvestan da ima onih koji su preživeli, uključujući i njegovu zapovednicu, u koju je zaljubljen. Dok pokušava da živi sam, preživeli ga gledaju putem lajv strima.

Zaradio je 460,2 miliona dolara.

9. "The Battle at Lake Changjin II" (Bitka na jezeru Čangđin II)

Reč je o nastavku filma iz 2021. godine, koji je takođe oborio mnoge rekorde na kineskim blagajnama. Film obeležava 100. godišnjicu Komunističke partije Kine i temelji se na istorijskim borbama u Korejskom ratu. Film je počeo sa emitovanjem 1. februara 2022.

Zaradio je 626 miliona dolara.

8. "Thor: Love and Thunder" (Tor: Ljubav i grom)

Nastavak je filma "Thor: Ragnarok" iz 2017. godine i 29. film u Marvelovom filmskom univerzumu.
U glavnoj ulozi Kris Hemsvort kao Tor uz Kristijana Bejla, Rasela Kroua, Natali Porman...
Tor pokušava da pronađe unutrašnji mir, ali mora da se vrati u akciju. Za borbu protiv pretnje, Tor traži pomoć kralja Valkire, Korga i bivše devojke Džejn Fo. Zajedno su krenuli u mučnu kosmičku avanturu kako bi otkrili misteriju osvete Boga Mesara.

Zaradio je 760,9 miliona dolara.

7. "The Batman"

"The Batman" Meta Rivsa, s Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi, verovatno je najbolji film o Betmanu ikada. Film je bio ribut franšize, ali je mudro odstupio od priče o poreklu.

Zaradio je 770,8 miliona dolara.

6. "Black Panther: Wakanda Forever" (Crni panter: Vakanda zauvek)

Nastavak filma "Black Panther" iz 2019. godine. Priča je morala da bude napisana bez Čedvika Bosmana, zvezde prvog filma koji je preminuo 2020. od raka debelog creva. Novi Crni panter je morao da bude tu, da bi opravdao naslov.

Zaradio je 805.2 miliona dolara.

5. "Minions: The Rise of Gru" (Minionsi: Gruov uspon)

Druga iteracija u seriji "Minions", koja je sama po sebi nastavak franšize "Despicable Me" (Grozan ja). Stiv Karel je i dalje Gru.

Zaradio je 939,4 miliona dolara.

4. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (Doktor Strejndž u multiverzumu ludila)

Doktor Strejndž spasava tinejdžerku Ameriku Čavez koja može da putuje između multiverzuma. Predosećajući opasnost oni traže pomoć od drugih čarobnjaka.

Zaradio je 955,7 miliona dolara.

3. "Jurassic World Dominion" (Svet iz doba Jure: Nadmoć")

"Jurassic World Dominion" bio je završetak trilogije "Svet iz doba Jure". Film je označio povratak originalnog trija (Sem Nil, Lora Dern i Džef Goldblum), iz blokbastera "Park iz doba Jure" iz 1993. godine. Nije dobio pozitivne kritike. Međutim, postao je uspešan film.

Zaradio je 1.001.136.080 dolara.

2. "Avatar: The Way of Water" (Avatar: Put vode)

Iako je stigao tek u decembru, film "Avatar: The Way Of Water" već se našao na ovoj laskavoj lestvici. U nepunih mesec dana prikazivanja nastavak filma iz 2009. godine zaradio je 1,19 milijardi dolara.

Radnja novog "Avatara" smeštena je desetak godina nakon događaja iz prvog filma. Džejk Sali živi sa svojom novopronađenom porodicom formiranom na ekstrasolarnom mesecu Pandora. Kada se vrati poznata pretnja da završi ono što je prethodno započeto, Džejk mora da radi s Nejtirijem i vojskom Na'vi rase kako bi zaštitio dom.

Zaradio je 1,030,118,839 dolara.

1. "Top Gun: Maverick"

"Maverik" je bio nastavak klasika "Top Gan" iz 1986. Priča se nastavlja posle više od 30 godina. Kapetan Pit Maverik Mičel jedan od najboljih borbenih pilota američke mornarice mora da trenira grupu mladih pilota pred važnu misiju. Među njima je i sin Maverikovog pokojnog prijatelja, čija ga smrt progoni.

Zaradio je 1,488,732,821 dolara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati