Kultura

Direktno.rs

21. 12. 2022. 12:25 0

Konstrakta ličnost godine u izboru "Nedeljnika"

Retko kada se desi da je kolegijum Nedeljnika u bilo čemu jedinstven, a to “pravilo” srušeno je ovog decembra, kada je tradicionalno izabrana ličnost godine.

- Ana Đurić Konstrakta, junakinja Evrovizije i jedne od zapaženijih naslovnih strana Nedeljnika u 2022, bila je naš prvi i jedini „pik“, u godini koju su obeležili sukobi, ratovi, nedaće, izbeglice i borba za čist vazduh.

Kada bismo proučavajući i objašnjavajući fenomen Ane Đurić Konstrakte – koja je jednoglasno izabrana za ličnost godine 2022. u tradicionalnom izboru "Nedeljnika" – pozajmili omiljenu "ilustraciju" statističara i analitičara svih žanrova – takozvanu pitu, moglo bi se tu mnogo toga "zaseći". Jer dosta je tih trouglastih "krišaka" s naslovom i procentualnim udelom u celokupnom fenomenu.

Konstrakta nije bila nikakva pomodna stvar sezonskog trajanja iako je oročila svoju slavu do Nove godine ali je sada izveštaji sa terena i potražnja demantuju.

Kada se samo vrate iz "dubokog sećanja i zamrzavanja" srpski predstavnici na Evrosongu, vidi se koliko je pojava Ane Đurić bila revolucionarna. U slojevima pesme je opisan socijalni status, medijska situacija ne samo kod nas (kosa Megan Markl je samo najupečatljiviji delić), odnos prema zdravlju. Ostalo bi na tom statusu "revolucionarna" i "diverzija u mejnstrimu" ali ima jedna stvar – Konstrakta je pobedila na tom izboru. I pokazala je da nije samo diverzija već i da je preraspodela unutar tog mejnstrima moguća, ne samo muzički. Žena sa šiškama postala je kraljica virtuelnog "memolenda". Odjedanput su svi uvrtali rukama, a "šta ćemo sad" se našlo u parlamentima i svakodnevnom govoru od blagajni u hipermarketima do nagoveštaja loše ocene pred kraj godine.

Konstrakta je bila univerzalno prihvatljiva. Za decu, patrijarha, intelektualce, opozicione sanjare, i žene. To je bilo više od politički korektnog angažmana u lepezi frik šou nastupa Evrosonga. Konstrakta je bila cenjena autorka koja postaje mejnstrim zvezda u četrdeset i nekoj. Ona je zgazila (borosanama) sve te poluejdžizam izbore i pravila za nove zvezde. Ali ne samo u onome što zovemo šoubiz, i dala je podstrek onima koji veruju da možeš osvojiti "svet" - pojašnjenje je "Nedeljnika".

Ovo je sedmi put da ta redakcija bira ličnost godine, pošto je 2016. to učinila u saradnji sa licencnim izdanjem Njujork tajmsa u Srbiji Turning Points.

Prvi laureat bio je Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

A isto priznanje poneli su i legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković, glumci Narodnog pozorišta, Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušika“ i drugi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati