Kultura

Direktno.rs [ Izvor: Tanjug/Telegraf ]

06. 12. 2022. 15:55 1

Zekavica igra nemačke oficire: Hoću iz tog kalupa

Glumac je govorio o filmu "Vera", gde je igrao nemačkog oficira Karla Krausa

Glumac je govorio o filmu "Vera", gde je igrao nemačkog oficira Karla Krausa.

Glumac Petar Zekavica bio je gost video serijala Tanjug ref koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Vera".

Zekavica je rekao da je njemu u filmu interesantan prikaz njegovog rodnog Beograda za vreme Drugog svetskog rata, koji je do tada imao mnogo večerinki, balova, bioskopa i "svi su pokušavali da zzive evropski, svetski život".

- Onda su desio užasan rat i ovaj film prikazuje život u tom gradu, rekao je glumac.

U špijunskoj priči o Veri Pešić, koju igra Jovana Stojiljković, Zekavica igra istorijsku ličnost Karla Krausa, nacističkog načelnika obaveštajne službe u Beogradu, i ističe da "imamo specifičan odnos spram Nemaca iz tog perioda i teško je odvojiti sebe od konteksta rata i svega što su radili".

- Pokušao sam da mu unesem neku liniju romantike. Ne znam da li je zaista bio takav, ali pokušavam da ga štitim tako da, ako se devojka kao Vera zaljubila u njega, znači da je imao nešto u sebi što nije bilo tako svakidašnje i obično, rekao je Zekavica.

Prema njegovim rečima, Pešić je bila "neverovatna devojka, koja je u izuzetno teškim okolnostima, sa time se bori i uspeva u tome".

Zekavica je primetio da o životu u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata malo znamo pošto je to bilo zataškano.

"Imali smo revoluciju, komunisti su došli na vlast i pokušali su da izjednače kvislinge. A bilo je milion grupacija. Ni partizani na početku nisu bili ono što su bili kasnije. Četnici su se razlikovali između sebe", naveo je glumac.

Zekavica je ocenio da je film reditelja Nedeljka Kovačića "dobro prikazao vrtlog jednog strašnog vremena, u kome svaka strana pokušava da nadje svoju dobit, ponekad na uštrb svoje zemlje, a ponekad sa željom da pomogne".

- To je jako tanka granica. Vera je balansirala izmedju njih, rekao je Zekavica.

Podsetivši da ima preko 25 uloga gde je odigrao razne oficire Trećeg rajha, još od svojih glumačkih početaka u Rusiji, Zekavica je naveo reči filmskog kritičara Đorđa Bajića da je to kod njega slučaj "prokletstva plave kose i znanja nemačkog jezika".

 Ali sada uzimam pauzu i mislim da ih neće biti izvestan period. Tražim da se izmaknem iz tog kalupa", rekao je Zekavica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati