Kultura

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2022. 10:29 0

Olgi Odanović nagrada "Mija Aleksić-biti glumac"

Ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić - biti glumac" je glumica Olga Odanović. Olga je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Rođena je u Celju, 29. 8. 1958. godine. Diplomirala je glumu 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. U stalnom angažmanu pozorišta "Boško Buha" je provela 18 godina, a od 2006. godine je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tokom svoje višedecenijske umetničke karije dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.  Uloga koja joj je donela veliku popularnosti je Zlatana, u seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Olgu Odanović za ovogodišnjeg laureata nagrade "Mija Aleksić - biti glumac" predložili su prethodni nosioci ovog vrednog priznanja: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić i Vesna Trivalić, što je Upravni odbor Kulturnog centra Gornji Milanovac i usvojio.

Inače, "Dani Mije Aleksića" biće održani od 22. septembra do 6. oktobra. Organizatori su opština Gornji Milanovac i Kulturni centar, koji je sprovode više od jedne decenije u čast Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac).

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe "Mija Aleksić - biti glumac", autora Bobana Stefanovića i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati