Kultura

15. 06. 2022. 10:30 1

"U svetu bluda, ne tražim plena": Godišnjica Bekimu Fehmiuu

Prošlo je 12 godina otkako je preminuo jedan od najpopularnijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije Bekim Fehmiu. On je, kao što je poznato, izvršio samoubistvo 15. juna 2010. godine.

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Njegova porodica je poreklom albanska sa Kosova. Otac mu se zvao Ibrahim (1892—1951), a majka Hedija Fehmiju. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Prizrenu. Studirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost, od 1956. do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića, kod koga je i diplomirao.

U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda 1960-ih i 1970-ih godina, proslavio se u crno-talasnom filmu "Skupljači perja", ali je glumio i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji.

Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, sarađivao je sa Džonom Hjustonom, Olivijom de Hevilend, Avom Gardner, Dirkom Bogardom, Šarlom Aznavurom i drugima.

Okušao se i u američkoj kinematografiji, ali ga američka publika nije dobro prihvatila, i po nekim kritikama ulogu u američkom filmu "Avanturisti" (1971) nije dobro odglumio, što je navodno uništilo njegove šanse da se probije u Holivudu. Takođe, neki američki kritičari "Avanturiste" opisuju kao film koji "nije uspeo da od Fehmijua načini međunarodnu zvezdu", piše na njegovoj stranici na Wikipediji.

Osećao se i kao Srbin i kao Albanac. Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, "u znak protesta zbog antialbanske propagande". Bio je oženjen koleginicom Brankom Petrić, s kojom je dobio dva sina - Uliksa i Hedona.

U aprilu 2001. objavio je knjigu uspomena "Blistavo i strašno", koju je napisao još 1985.. Drugi deo ove knjige objavljen je posthumno, u jesen 2012.

Govorio je nekoliko jezika: srpski, albanski, makedonski, turski, romski, španski, engleski, francuski i italijanski.

Ono što se malo zna da je pesma Dušana Vasiljeva "Čovek peva posle rata" njegov testament.

Bar tako je govorio Bekim Fehmiu tokom života.

"Ja sam gazio u krvi do kolena,
I nemam više snova.
Sestra mi se prodala
I majci su mi posekli sede kose.
I ja u ovom svetu bluda i kala
Ne tražim plena:
Oh, ja sam željan zraka! I mleka!
I bele jutarnje rose!", samo su neki od stihova ove pesme koja izaziva emocije.

Poslušajte kako ju je Bekim Fehmio svojevremeno izveo:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati