Kultura

[ Izvor: B92 ]

23. 10. 2019. 16:21 1

DUGA TIŠINA Zašto je put do filma "Dnevnik Diane Budisavljević" trajao ovoliko?

Istinita priča o Austrijanki udatoj za srpskog lekara u Zagrebu koja je u vreme Drugog svetskog rata spasla više od 10.000 srpske dece osvojila je Zlatnu pulsku arenu i još šest najznačajnijih priznanja na ovom filmskom festivalu.

I dok se oko Jasenovca još lome koplja i prebrojavaju žrtve, "Dnevnik Diane Budisavljević" otključava tabu-temu progona Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Kako je došla do dnevnika hrabre i humane žene, da li je imala problema u vreme snimanja filma ali i nakon Pulskog festivala i kako se nosi sa neospornom slavom, govorila je za TV Prva rediteljka Dana Budisavljević.

Ispričala je da je Dnevnik 2003. godine objavio Hrvatski državni arhiv, ali da je ostao u zoni istoričara i da tada nije pobudio neku veliku medijsku pažnju.

- Tek sedam godina kasnije došao je do mene kada me je direktorka Spomen-područja Jasenovac pitala da li smo možda u rodu i da li nešto više znam o Diani. Rekla sam joj da nikad nisam čula za nju - rekla je rediteljka, te dodala:

- Fascinantno je da je ta priča tako dugo ostala neispričana i sad tu se traže neki razlozi. Moj utisak je da ona nije pripadala nijednoj političkoj opciji. Da biste ispričali priču o Diani, morate prvo da priznate da je postojala NDH, koja je imala rasne zakone po kojima su Jevreji, Srbi i Romi bili proganjani, odnosno stavljani u logore.

Kaže i da se danas dosta priča o reviziji, i da istina o Diani "ne može da odgovara desnici", ali da ne odgovara ni levici.

Diana je, kaže rediteljka, ostala u tišini 70 godina, te je navela da je najzaslužnija za to što se o ovome zna Dianina unuka, koja je nakon njene smrti pronašla dnevnik.

- Diana nikad nije pričala o tome, njena unuka nije ništa znala dok nije pronašla dnevnik - rekla je rediteljka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati