Kuhinjica
16. 12. 2025. 07:23 0
Najbolje posne palačinke: Tanke, mekane i uspevaju svaki put
Predstavljamo vam najbolji recept za posne palačinke koje su toliko tanke i ukusne da nećete primetiti da su bez jaja i mleka. Zašto da se odričete uživanja? Prava tajna je u malom triku sa sastojcima.
Ove palačinke uspevaju svaki put, a cela kuća će mirisati na detinjstvo.
Sastojci za posne palačinke:
Ovaj recept je idealan jer kombinuje jednostavnost i garantovani rezultat – palačinke su vazdušaste, bez obzira na to što nemaju jaja i mleko.
- 3 šolje brašna
- 100 g šećera
- 100 g margarina
- 300 ml vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- malo soli
Priprema:
U činiju pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so, pa promešajte da se sastojci sjedine. Margarin otopite na pari pa dodajte ovoj smesi, a zatim dodajte i vodu i ekstrakt vanile. Nežno mutite dok ne dobijete glatko testo, bez grudvica.
Za to vreme, zagrejte tiganj za palačinke i pecite ih kao što inače radite. Kada budu gotove, možete ih filovati šećerom, orasima ili džemom, a ukoliko ne postite, možete namazati i kremom.
Saveti za tanke posne palačinke
Da bi vaše posne palačinke zaista bile tanke i uspele svaki put, obratite pažnju na ove detalje:
- Tajna margarina: Obavezno otopite margarin na pari pre dodavanja smesi. Ovo testu daje elastičnost, pa se lako razliva po tiganju.
- Temperatura: Tiganj mora biti jako zagrejan pre pečenja prve palačinke. Prva palačinka je uvek proba!
- Filovanje: Kada budu gotove, možete ih filovati šećerom, orasima ili džemom. Uživajte u omiljenoj poslastici i tokom posta!
Kao što vidite, nema razloga da se odričete omiljene poslastice. Sa ovim receptom, posne palačinke će vam postati jednako drage kao i one standardne.
Komentari 0
ostavi komentar