Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

09. 12. 2025. 07:00 0

Najbolji, starinski recept za saher tortu kakav su svi u bivšoj Jugi voleli

Isprobajte ovaj starinski recept za saher tortu i uverite se zašto je najbolji.

Ako ste mislili da je čokolada već isforsirana do savršenstva, čekajte samo dok ne probate ovu pravu Saher tortu. To nije samo običan dezert, to je istorija, elegancija i mala doza luksuza na tanjiru.

Spoj bogate tamne čokolade i mirisnog džema od kajsija stvara ukus koji je toliko jedinstven da se decenijama ne menja — ipak i savršenstvo ne treba popravljati.

Sastojci:

Za koru:

  • 150 g putera ili margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 6 jaja
  • 130-150 g tamne čokolade
  • 100-110 g kristal šećera
  • 120-140 g brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera ili pola mahune vanilije
  • prstohvat soli

Za fil i glazuru:

  • oko 200 g džema od kajsija
  • 100 g čokolade za kuvanje (za glazuru)
  • 75 ml slatke pavlake
  • 20-50 g maslaca (za glazuru)
  • 100 g šećera (za glazuru)
  • 50 ml vode (za glazuru)

Priprema:

Priprema kore: Umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte žumanca i otopljenu, prohlađenu čokoladu, a zatim i vanilu.

Posebno umutite belanca sa prstohvatom soli i kristal šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
Lagano dodajte umućena belanca u smesu sa puterom i čokoladom, mešajući špatulom. Zatim dodajte brašno u tri puta.

Sipajte masu u okrugli kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Kada se kora ohladi, presecite je horizontalno na dva dela.

Zagrejte džem od kajsija sa malo vode da se malo razredi, a zatim premažite donji deo kore.
Preko džema postavite gornji deo kore i premažite celu tortu sa ostatkom džema.

Priprema glazure: Dok se torta hladi, pripremite glazuru. Pomešajte šećer, kakao, slatku pavlaku, i vodu u šerpi, pa kuvajte dok se sve ne sjedini i zgusne. Prelijte glazuru preko ohlađene torte i ostavite da se stegne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bez reči

Zoran Živković [05.12.2025.]




Video dana

Kapibara ekspres

Anketa

Ko će biti novi trener Partizana?

Rezultati