Kuhinjica
27. 11. 2025. 07:00 0
Mramorni kolač – ukusno, posno a i brzo, gosti i ukućani uvek budu oduševljeni
Ako tražite dezert koji se pravi brzo, bez skupih sastojaka i bez mnogo muke – posni mramorni kokos kolač na vodi je pravi izbor! Iako je jednostavan, ukusom osvaja svakoga. Mekan, mirisan i savršeno izbalansiran, ovaj kolač je idealan kada vam se jede nešto slatko a što se priprema brzo i jednostavno.
Ne zahteva iskustvo u kuhinji – uspeva i onima koji retko pale rernu. A potpuno je posan i lagan, pa može da se jede bez ikakve griže savesti!
Sastojci:
– 1 čaša kisele vode
– 1 čaša šećera
– 1 čaša mekog brašna
– 1 čaša kokosovog brašna
– 10g vanilin šećera (1 kesica)
– 12g praška za pecivo (1 kesica)
– 1kašika kakaoa
– šećer u prahu za posipanje
Mera je čaša ili šolja od 2 dl.
Priprema:
Zagrejte rernu: Uključite rernu da se zagreva na 170stepeni.
Pomešajte suve sastojke: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer.
Dodajte tečne sastojke: Dodajte ulje i kiselu vodu (ili mešavinu vode i soka od limuna) i sve dobro umutite.
Podelite smesu: Podelite smesu na dva jednaka dela.
Dodajte kakao: U jedan deo smese dodajte kakao i dobro promešajte. U drugi deo dodajte vanilin šećer.
Sipajte u kalup: Podmažite pleh uljem i pospite brašnom. Naizmenično sipajte kašikom svetlu i tamnu smesu u pleh, kreirajući mramorni efekat.
Pecite: Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Pazite da ga ne prepečete.
Ovaj recept za mramorni kolač je dovoljno lagan da ga mogu pripremiti i početnici, a dovoljno ukusan da ga zavole i oni koji inače izbegavaju posne kolače. Ispecite ga jednom i gotovo sigurno ulazi u vašu stalnu rotaciju slatkiša.
Komentari 0
ostavi komentar