Kuhinjica

Direktno.rs

10. 11. 2025. 07:00 0

Recept za najzdraviji hleb na svetu: Lagan, a ne goji

Donosimo recept za najzdraviji hleb na svetu koji je ime je dobio po velikom biblijskom proroku Jezekilju. U istoimenoj knjizi Biblije, spominje se hleb napravljen od pšenice, pasulja, sočiva i prosa, a danas je oživeo u ovom odličnom receptu.

Većina hlebova je puna praznih kalorija i brzo podiže šećer u krvi. Najzdraviji hleb na svetu pod nazivom  Jezekilj hleb, pravi se od proklijalih vrsta žitarica koje u hlebu smanjuju količinu antinutrijenata koji sprečavaju telo da apsorbuje hranjive materije. To je takođe kombinacija koja daje dug osećaj sitosti i sprečava napade gladi.

Takođe, u ovom hlebu nema šećera, ali tokom pripreme slobodno možete dodati med ako želite. Obiluje zasitnim vlaknima koji će vam pomoć da suzbijete želju za suvišnim grickanjem tokom dana.

Potrebni sastojci:

2 ½ šoljice proklijalih pšenica

1 ½ šoljice proklijale spelte

½ šoljice proklijalog ječma

¼ šoljice proklijalog prosa

¼ šoljice proklijale zelenog sočiva

2 kašike proklijalog belog pasulja

2 kašike proklijalog crvenog pasilja

2 kašike proklijalog pinto pasulja ili trešnjevca (šarenog pasulja)

4 šoljice mlake surutke (ili vode)

1 1/8 šoljice meda

½ šoljice maslinovog ulja

2 kašike soli

2 kašike suvog kvasca (dva paketića)

½ šoljice mlevenog lanenog semena (opcionalno)

1 jaje + 2 kašike vode (opcionalno, za završni premaz testa)

Semenke suncokreta ili susama

Sušeno voće (opcionalno, za oplemenjivanje ukusa)

Priprema:

1. U posudi pomešajte prvih osam sastojaka, a zatim ih sameljite u blenderu

2. U velikoj staklenoj posudi pomešajte surutku (ili vodu), med, ulje i so

3. U odvojenoj posudi pomešajte dobijeno brašno, kvasac, mleveni susam dok smesa ne bude homogena

4. Suve sastojke dodajte mokrim i mešajte ih 10 minuta uz pomoć ruku ili miksera

5. Dobijeno testo ubacite u nauljenu posudu za pečenje

6. U ovom opcionalnom koraku testo možete premazati jajetom i posuti susamom ili semenkama od lana. Takođe, u testo možete ubaciti komadiće sušenog voća

7. Posudu za pečenje prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da odstoji jedan sat

8. U zavisnosti od veličine posude za pečenje, pecite u zagrejanoj pećnici 30-50 minuta na 175°C

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Pitanje i odgovori

Zoran Živković [07.11.2025.]




Video dana

Rvanje sa skakavcem

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati