Kuhinjica
10. 11. 2025. 07:00 0
Recept za najzdraviji hleb na svetu: Lagan, a ne goji
Donosimo recept za najzdraviji hleb na svetu koji je ime je dobio po velikom biblijskom proroku Jezekilju. U istoimenoj knjizi Biblije, spominje se hleb napravljen od pšenice, pasulja, sočiva i prosa, a danas je oživeo u ovom odličnom receptu.
Većina hlebova je puna praznih kalorija i brzo podiže šećer u krvi. Najzdraviji hleb na svetu pod nazivom Jezekilj hleb, pravi se od proklijalih vrsta žitarica koje u hlebu smanjuju količinu antinutrijenata koji sprečavaju telo da apsorbuje hranjive materije. To je takođe kombinacija koja daje dug osećaj sitosti i sprečava napade gladi.
Takođe, u ovom hlebu nema šećera, ali tokom pripreme slobodno možete dodati med ako želite. Obiluje zasitnim vlaknima koji će vam pomoć da suzbijete želju za suvišnim grickanjem tokom dana.
Potrebni sastojci:
2 ½ šoljice proklijalih pšenica
1 ½ šoljice proklijale spelte
½ šoljice proklijalog ječma
¼ šoljice proklijalog prosa
¼ šoljice proklijale zelenog sočiva
2 kašike proklijalog belog pasulja
2 kašike proklijalog crvenog pasilja
2 kašike proklijalog pinto pasulja ili trešnjevca (šarenog pasulja)
4 šoljice mlake surutke (ili vode)
1 1/8 šoljice meda
½ šoljice maslinovog ulja
2 kašike soli
2 kašike suvog kvasca (dva paketića)
½ šoljice mlevenog lanenog semena (opcionalno)
1 jaje + 2 kašike vode (opcionalno, za završni premaz testa)
Semenke suncokreta ili susama
Sušeno voće (opcionalno, za oplemenjivanje ukusa)
Priprema:
1. U posudi pomešajte prvih osam sastojaka, a zatim ih sameljite u blenderu
2. U velikoj staklenoj posudi pomešajte surutku (ili vodu), med, ulje i so
3. U odvojenoj posudi pomešajte dobijeno brašno, kvasac, mleveni susam dok smesa ne bude homogena
4. Suve sastojke dodajte mokrim i mešajte ih 10 minuta uz pomoć ruku ili miksera
5. Dobijeno testo ubacite u nauljenu posudu za pečenje
6. U ovom opcionalnom koraku testo možete premazati jajetom i posuti susamom ili semenkama od lana. Takođe, u testo možete ubaciti komadiće sušenog voća
7. Posudu za pečenje prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da odstoji jedan sat
8. U zavisnosti od veličine posude za pečenje, pecite u zagrejanoj pećnici 30-50 minuta na 175°C
Komentari 0
ostavi komentar