Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

25. 03. 2025. 07:24 0

"Obrnuti čizkejk" zaludeo ljude na internetu! Novi hit među poslasticama (FOTO)

Među poslasticama, čizkejk je na vrhu liste omiljenih, a da li ste probali njegovu obrnutu varijantu?

Ako postoji jedan desert koji svi vole, onda je to čizkejk. Kremast, bogat i neverovatno ukusan, opstaje decenijama i baš nikada ne izlazi iz mode. Od klasičnog njujorškog čizkejka do voćnih i čokoladnih varijacija, ovaj kolač uvek pronađe način da iznova osvoji nepca. Njegova popularnost leži u jednostavnosti – malo sastojaka daje punoću ukusa!

Ali šta ako okrenemo priču? Upravo to predstavlja tzv. "obrnuti čizkejk" verzija u kojoj keks više nije podloga, nego omotač. Rezultat je vizuelno zanimljiv kolač, ali i jedno sasvim novo iskustvo u svakom zalogaju. 

Ova ideja postaje sve popularnija u svetu čizkejka, a opet čuva sve ono što volimo kod ovog deserta – bogatstvo ukusa, kremastu teksturu i hrskavu notu keksa.

Sastojci:

- 400 g mlevenog keksa

- 180 g rastopljenog maslaca

- 3 kašike kakaoa (za tamniji efekat, opcionalno)

- 2 kašike šećera u prahu

Za čizkejk krem:

- 500 g krem sira

- 400 ml pavlake za šlag

- 5 kašika šećera u prahu

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 10 g želatina (+ 3 kašike vode)

Priprema:

Sameljte keks u fini prah. Pomešajte ih s istopljenim maslacem, kakaom i šećerom u prahu. Potom obložite okrugli kalup (20–24 cm) iznutra providnom folijom, pa umetnite keks po svim stranicama i dnu kalupa tako da formirate "posudu". Kora mora biti čvrsta, pa je dobro pritisnite čašom i stavite u frižider na 30 minuta.

Za to vreme, želatin prelijte s 3 kašike vode i ostavite da nabubri 5 minuta. U posudi izmiksujte krem sir, šećer u prahu i vanilu dok ne postane glatko. U drugoj posudi istucite pavlaku za šlag. Potom lagano otopite želatin i dodajte u smesu s krem sirom. Umešajte pavlaku laganim potezima, kako bi ostalo prozračno.

Jagode naseckajte i kuvajte sa šećerom na laganoj vatri. Dodajte gustin razmućen u malo vode i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite pre korišćenja, a onda u već ohlađenu keks "školjku" ulijte pola čizkejk krema. Dodajte svemu sloj punjenja, prelijte ostatak čizkejk krema i zagladite površinu. Stavite u frižider minimalno na 6 sati ili najbolje preko noći.

Finalni korak je vađenje čizkejka iz kalupa! Okrenite ga na tanjir i lagano uklonite providnu foliju. Po želji dekorišite čokoladom, voćem ili pospite kakaom. Uživajte!

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sad ga vidiš...

Zoran Živković [24.03.2025.]




Video dana

Igre za koje nije potreban mobilni telefon, računar ili internet konekcija

Anketa

Da li je na velikom protestu u Beogradu upotrebljen zvučni top?

Rezultati