Kuhinjica
06. 03. 2025. 07:00 0
Najbrži kolač iz tiganja! Voćna poslastica kojoj niko neće moći da odoli
Vaš tiganj od livenog gvožđa je zapravo vaše tajno oružje za pripremu deserta koji će vas oboriti sa nogu, i to sasvim neočekivano.
U njemu možete napraviti gotovo beskrajnu listu fantastičnih poslastica, a toj listi danas dodajemo još jedan recept za neodoljivo slastan kolač sa višnjama.
Prema svom ukusu, višnje možete zameniti drugim bobicama, poput borovnica, jagoda ili trešanja. A pri služenju kolač obavezno dekorišite šlagom.
Sastojci:
2 kašike putera, sobne temperature
6 kašika putera, istopljenog
1 šolja šećera
1 jaje
1 žumance
1 i po kašičica čistog ekstrakta vanile
1 i po šolja brašna
¾ kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
¾ šolje mleka
1 i po šolja višanja, bez koštica
šećer u prahu
Priprema:
Zagrejati rernu do 250 stepeni. Premazati tiganj puterom. U većoj posudi umutiti otopljeni puter sa ¾ šolje šećera, pa dodati jaje i žumance. Sve sjediniti i smesi dodati ekstrakt vanile.
S druge strane pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodati mleko i napraviti glatku smesu. Sve umešati sa prethodno napravljenom smesom sa puterom i šećerom. U posebnoj posudi pomešati preostalu ¼ šolje šećera sa višnjama, i ostaviti po strani.
Sipati testo u pripremljen tiganj i poravnati ga. Po njemu rasporediti višnje. Peći u rerni dok kolač ne porumeni, oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi najmanje 15 minuta pre sečenja i služenja. Posuti odozgo šećerom u prahu.
Komentari 0
ostavi komentar