Kuhinjica

Direktno.rs

27. 02. 2025. 07:00 0

Dodajte ovaj sastojak i sarma od kiselog kupusa vam se nikad neće raspasti

Sarma je jedno od omiljenih srpskih jela i nezamisliva je trpeza bez nje u zimskim mesecima, ali nismo svi vešti u pripremanju sarme...

Čuvena sarma je ukusna i kad je pravimo od kiselog kupusa tokom jeseni i zime, a ukusna je i ona od svežih listova kupusa, kakvu najčešće pravimo tokom leta. Recept za pripremu sarme ipak mora da ima dodatak kojim se rešava problem da se ovo gurmansko jelo raspadne tokom kuvanja.

Ako i vi imate taj problem, evo nekoliko saveta koje su primenjivale naše bake, koje su mogle da se podiče savršeno ukusnom sarmom koja se pritom ne raspada ni prilikom kuvanja, ni na tanjiru.

Priprema listova za sarmu

Pre nego što počnete da punite listove kupusa, bitno je da ih pažljivo pripremite. Odmotajte ih, izdvojte listove kiselog kupusa i uklonite tvrde delove nožićem.

Preporučuje se da listove blanširate pre nego što počnete da zavijate sarmu, jer ćete tako omekšati strukturu lista i olakšati proces uvijanja. Ipak, to nije nužno.

Priprema fila za sarmu

Sledeći korak koji je važan u pripremi sarme jeste dinstanje luka. Naše bake su najčešće koristile tri vrste luka – crni luk, beli luk i praziluk koji ujedno jelu daje posebnu slast. Domaćice danas najčešće ne stavljaju praziluk u sarmu, verujući da će samo crni i beli luk biti dovoljni, a umesto praziluka stavljaju šargarepu. Ali praziluk je mekše strukture dok je još u sirovom stanju, pa će se lepše sjediniti sa mlevenim mesom nego rendana dinstana šargarepa.

Naše bake su uvek vodile računa o tome koje meso koriste za pripremu sarme. Odnos svinjetine i junetine trebalo je da bude 1:1, a uz ove dve vrste mesa u posudu za krčkanje sarme stavljale su preko uvijene sarme i suva rebarca, slaninicu ili domaće dimljene kobasice.

Meso bi spuštale u šerpu sa izdinstanim lukom i mešale na srednje jakoj vatri sve dok ne pobeli. Tad bi stavljale i začine – so, mleveni biber i vegetu, a kad se fil za sarmu prohladi, dodavale bi sirovi pirinač i i jaje. Na kilogram mlevenog mesa stavljale su jedno sveže jaje, koje bi lepo povezalo sve ostale sastojke i sprečilo da se sarma raspadne na tanjiru.

Današnje domaćice izbegavaju da stavljaju jaje u fil, strahujući da će on postati gumast prilikom krčkanja. To se neće desiti ako se pridržavate recepta i ako ne stavite više od jednog jajeta na kilogram mlevenog mesa. Sveže jaje je tajni sastojak koji su naše bake obavezno stavljale u sarmu, bilo da je prave od kiselog ili svežeg kupusa.

Kuvanje

Prilikom kuvanja, bitno je da u posudu sa sarmom stavite dovoljno tečnosti i da je poklopite kako bi se jelo krčkalo i zadržalo arome. Takođe, izbegavajte previše mešanja tokom kuvanja, jer se zbog toga sarme mogu raspasti.

Uz ove savete, vaša sarma će zadržati oblik, te ćete moći da uživate u savršenoj sarmi bez brige o raspadanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Omiljena destinacija

Zoran Živković [24.02.2025.]




Video dana

Ako nije pokvareno, nemoj popravljati

Anketa

Da li opozicioni poslanici treba da učestvuju u narednoj sednici Skupštine?

Rezultati