Kuhinjica
30. 01. 2025. 07:00 0
Najbolji domaću somun! Uvek svež i ukusan - bolji nego iz pekare
Domaći somun možete da jedete uz pljeskavice, burgere ili za bilo koji obrok. Ima najlepšu koricu i najbolji je kada je topao.
Sastojci:
2 kašičice instant suvog kvasca
480 ml tople vode
4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
780 g brašna za hleb plus dodatak za valjanje
1 ½ kašičica šećera
1 ½ kašičica kuhinjske soli
Priprema:
Za domaći somun stavite kvasac u veliku posudu i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mešavinu kvasca. Mesite testo rukama, dok se ne sjedini. Kada se sjedini, nastavite da mesite 10 minuta. Smesa će biti prilično lepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lepi.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Oblikujte kuglice i stavite ih na dasku, prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta. Uzmite jednu od loptica testa i razvaljajte je u oblik somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.
Komentari 0
ostavi komentar