Kuhinjica
28. 01. 2025. 07:00 0
Vrhunske njoke po receptu Džejmija Olivera! Kada ih jednom probate, uvek ćete ih praviti
Džejmi Oliver ima recept za njoke koji ne zahteva mnogo namirnica, a samim ti je i jeftin. Ovo ukusno jelo pravi se lako, uključujući i domaću testeninu od brašna i krompira.
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 80 g brašna, plus dodatno za posipanje
- Četiri trake dimljene slanine
- Dva čena belog luka
- 200 g zamrznutog graška
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 75 g starog čedar sira
Priprema:
1. Operite krompir i skuvajte ga kao i inače. Kada se ohladi, izgnječite ga na velikoj čistoj dasci. Začinite morskom solju i crnim biberom po ukusu, pa rukama umešajte brašno.
2. Mesite testo na površini posutoj brašnom dok ne postane elastično, zatim ga podelite na četiri jednaka dela i svaki oblikujte u kobasicu debljine oko 2 cm. Isecite ih na komade dužine 3 cm, zatim svaki blago pritisnite na dno viljuške kako biste dodali brazde koje će pomoći da sos bolje prijanja, ili ih jednostavno oblikujte u kuglice.
3. Napunite veliki lonac vodom i sačekajte da provri. U međuvremenu grubo isecite slaninu i pržite je sa prstohvatom crnog bibera u velikom nelepljivom tiganju na srednje jakoj temperaturi 3 minuta ili dok ne postane zlatna i hrskava.
4. Fino isecite beli luk i umešajte ga, kuvajući jedan minut, zatim dodajte malo vode i zamrznuti grašak. Kuvajte dva minuta ili dok grašak ne omekša, blago ga gnječeći gnječilicom za krompir. Umešajte pavlaku, skinite tiganj sa vatre i u smesu narendajte većinu sira.
5. Kuvajte njoke u ključaloj slanoj vodi 2 do 3 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Koristite kašiku sa rupicama da ih izvadite i prebacite u sos, dodajući malo vode u kojoj su se kuvali ako je potrebno da razredite. Poslužite sa narendanim sirom.
Komentari 0
ostavi komentar