Kuhinjica
24. 01. 2025. 05:42 0
Hrskava piletina punjena šunkom! Jedan začin joj daje neverovatan ukus
Ako ste ljubitelj mesa, onda vam predlažemo da napravite sočnu piletinu sa šunkom i dodatkom peršuna koji će joj dati poseban ukus.
Sastojci:
2,5 kg pileta
1 srednji luk oljušten, isečen na kockice
40 g putera
1/2 kašike brašna
240 ml mlakog pilećeg bujona
so, po ukusu
Za punjenje:
200 g belog tost hleba
100 g šunke
180 ml punomasnog mleka
3 žumanca i belanaca, odvojeno
2 šake peršuna
1/2 kašičice iseckanog muskatnog oraščića
1/2 kašičice bibera
1,5 kašičica soli
Priprema:
Očistite pile, po potrebi isperite pod tekućom hladnom vodom i osušite papirnim ubrusima. Kožu obilno začinite solju, kao i unutrašnjost pileta. Tost hleb isecite na kockice debljine oko 1,5 cm. Isto uradite sa 100 g kuvane šunke, isečene na sitne kockice. Isperite 2 šake peršuna i ostavite da se ocedi.
Odvojite žumanca od belanaca, a belanca stavite u čistu činiju. U 180 ml punomasnog mleka dodajte žumanca, so, biber i muskatni oraščić. Umutite žicom, dok smesa ne postane glatka. Stavite kocke hleba u veliku činiju. Prelijte ih mešavinom mleka, žumanaca i začina. Dobro promešajte i pustite da tečnost upije. Dodajte peršun i šunku. Mešajte dok se ne sjedini.
Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U punjenje postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca, svaki put lagano mešajući rukom. Napunite unutrašnjost pileta pripremljenim nadevom. Zatvorite pileću kožu između nogu drvenim čačkalicama.
Od ostatka punjenja oblikujte male loptice i nežno istisnite višak tečnosti. Stavite oko pileta u pripremljenu tepsiju. Očistite 1 luk srednje veličine i isecite ga na tanke kockice. Stavite ih na dno posude za pečenje, a preko stavite komadiće od putera. Sipajte oko pola šolje vode.
Stavite punjeno pile stranom nadole na podlogu od luka i putera. Zagrejte rernu na 177 °C (gornje i donje grejanje). Stavite pile u rernu i pecite jedan sat. Polijte piletinu sokom dok se kuva. Ako na dnu posude za pečenje nema dovoljno tečnosti, dodajte pola šolje vode. Nakon sat vremena pečenja, pažljivo okrenite pile.
Povećajte temperaturu na 204 °C i nastavite sa pečenjem oko pola sata, dok koža ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeno pile sa punjenem koje se peklo oko njega prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se odmori.
Komentari 0
ostavi komentar