Kuhinjica
24. 12. 2024. 07:00 0
Minjon kocke! Ukusni slavski kolači sa bademom, lešnikom i orahom
Praznična trpeza zahteva mnogo uloženog truda, i, povremeno, čini da nam ponestane ideja, pogotovo kada su u pitanju deserti.
Budite kreativni i ne igrajte na sigurno, a mi vam prenosimo recept savršenih Minjon kocki.
Sastojci:
Tamni deo:
12 (punih) kašika šećera
4 kašike vode
300 gr oraha
100 gr crne čokolade
125 gr maslaca/margarina
Beli deo:
12 (punih) kašika šećera
4 kašike vode
300 gr badema
aroma badema
100 gr bele čokolade
125 gr maslaca/margarina
Krem deo:
12 (punih) kašika šećera
4 kašike vode
300 gr lešnika
100 gr bele čokolade
125 gr maslaca/margarina
Glazura:
150 gr bele čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Ušpinujte šećer sa vodom. Šećer špinujete posebno za svaki deo. Vodite računa da ga ne prešpinujete.
U šećer dodajte ostale sastojke.
Za tamni deo: orahe, čokoladu i na kraju maslac. Mešajte dok se masa ne ujednači. Dobijenu masu razlijte tanko da bude debljine oko 3 mm.
Za beli deo: u ušpinovan šećer dodajte badem, belu čokoladu, aromu badema i na kraju maslac. Sve ujednačite i masu izlite preko tamnog dela. Badem uvek pre nego što ga sameljem ogulim pa propečem u rerni da da lepšu aromu.
Za krem deo: u ušpinovan šećer dodajte lešnike, belu čokoladu i na kraju maslac. Najbolje da lešnike pre nego što ih sameljete fino ispečete u rerni, daće lepšu aromu.Dobijenu masu rasporedite preko belog dela. Dimenzije tacne u kojoj sam razlivala su 25x35 cm.
Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja, koje ste istopili na pari.
Ukoliko želite možete, i pre nego što stavite glazuru, iseći kolač na kockice pa svaku kockicu glazirati čokoladom. Samo će vam tada trebati dosta više čokolade za glaziranje.
Komentari 0
ostavi komentar