Kuhinjica
20. 12. 2024. 07:00 0
Mekana manastirska pita! Jedan tajni sastojak joj daje poseban ukus
Sočna manastirska pita se pravi brzo i idealan je izbor za praznične dane.
Glavni sastojak manastirske domaće pite je krompir, a tu je i jedan "tajni" koji je čini još hranljivijom i ukusnijom.
Predjelo je za mnoge omiljeni deo slavske trpeze, a ova posna pita je nešto što morate imati u porodičnom kuvaru.
Posna manastirska pita će biti još ukusnija ako joj pored krompira dodate i tajni sastojak, a to je soja.
Ona je vrlo sočna i interesantnog ukusa, a vaši gosti će biti oduševljeni idejom.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
5 krompira (srednje veličine)
3 glavice crnog luka (veće)
150 g soje
so i suvi začin po ukusu
ulje po potrebi
Priprema:
Oljuštite i skuvajte krompir dok ne bude mekan toliko da viljuška može da prođe kroz njega. U međuvremenu potopite soju, pa kad nabubri, procedite je.
Nakon što se krompir prohladi, isecite ga na manje kriške i pomešajte sa sojom.
U tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno iseckan crni luk. Kad bude staklast, preko dodajte krompir i soju, pa pospite suvi začin i dobro promešajte.
Dinstajte nekoliko minuta, a zatim posolite i sklonite s vatre.
Koru za pitu poprskajte uljem, pa na nju namažite smesu od krompira i soje i motajte. Po želji možete peći pitu kao "frulice", "pužiće", u obliku sarmi itd. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj prethodno na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.
Komentari 0
ostavi komentar